Tromeja, Planica, Nadiža

Tromeja

Nad Ratečami je na vrhu Peč (1510 m), tromeja med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Obenem je ta točka stičišče treh kultur: slovanske, romanske in germanske. Vsako leto se na vrhu srečajo predstavniki vseh treh narodnosti in tu se je rodila tudi zamisel o organizaciji olimpijskih iger treh dežel.

Planica

Planica je slikovita ledeniška preoblikovana alpska dolina v obliki črke U, ki leži v smeri sever–jug in je dolga okoli 7 kilometrov. Razgibano dolinsko dno prekrivajo ledeniške morene in melišča, ki jih z okoliških gora nanašajo hudourniki. V spodnjem delu Planice se prepletajo z gozdnimi zaplatami senožeti, ponekod so izraziti značilni grbinasti travniki, v zgornjem delu prevladuje gozd. Dolino obdajajo do 2500 m visoke gore in grebeni, denimo stene dvatisočakov Mojstrovke, Travnika in Velike Dnine na eni ter skupine Ponc na drugi strani, zaključuje pa jih slikoviti Jalovec (2645 m) z ozebnikom. Dolina Planice se končuje s Tamarjem.


Nadiža

V Tamarju izpod Ponc izvira Sava Dolinka. Izvir se imenuje Nadiža, ki pride na površje ob prelomni razpoki in se po kamniti strugi spušča v dolino. Kmalu ponikne v prodnatih tleh in privre na dan v Zelencih.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Odpri/zapri