OVČJA JUHA

 

 

Kaj je to?

Ovčja juha, je v principu podobna slavni goveji juhi, ki se jo navadno kuha v Nedeljo, znana pa je po celotni Sloveniji. V hribovitih koncih Slovenije, v prestopu na zimo pa so včasih zaklali precej drobovine, in ker denarja za govedino ni bilo, so si skuhali juho kar iz drobovine.

 

Sestavine/priprava/postrežba:

Da se izognemo okusu, ki je značilen za starejšo ovco (in katerega se vsi bojimo), prvo vodo takoj ko juha zavre, vedno odlijemo. Z novo vodo, tokrat toplo, zopet zalijemo kosti in meso, ter kuhamo na rahlem ognju 2 uri. Začinimo kot govejo juho. Začimbi, ki jih ne smemo pozabiti: korenina peteršilja in zelena. Dodamo seveda korenje, čebulo, por, paradižnik, lovorjev list, malo žafrana, strok česna, poper v zrnju in na koncu solimo.