SLADKI SIROVI ŠTRUKLJI

 

 

Kaj je to?

Štruklji so prav gotovo ena najbolj značilnih starih slovenskih jedi, saj jih v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih pokrajinah in gastronomskih regijah.

 

Sestavine/priprava/postrežba:

Za nadev zmešamo, skuto, jajca, maslo in smetano. Testo zamesimo podobno kot za kruh, v moko naredimo jamico, dodamo vodo sol, jajca, in zamesimo mehko testo. Kepo dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo in jo premažemo z oljem in pokrijemo s toplo posodo. Počiva naj vsaj 1 uro. Nato testo raztegnemo na tenko, toda ne tako tenko kot za zavitek , robove obrežemo in namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Premažemo z nadevom, ki smo ga pred tem pripravili. Štrukelj zavijemo v krpo in skuhamo, skuhanega odvijemo, prelijemo z na maslu opraženimi drobtinami in posujemo z mletim sladkorjem, ter postrežemo!