Ajdovi krapi s skuto

 

Ajdovi krapi
Nadev:

 

1 kg skute
malo prosene kaše
kisla smetana
poper
sol
Testo:

 

25 dag bele moke
25 dag ajdove moke
20 g svežega kvasa
malo olja
sol
mlačna voda

Priprava:

Najprej pripravimo nadev za krape. Skuhano, ohlajeno in odcejeno proseno kašo zmešamo z dobro pretlačeno skuto, dodamo sol, poper, kislo smetano in dobro odcejeno proseno kašo. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice, ki jih oblečemo v pripravljene krpice iz testa.

 

Testo pripravimo tako, da v skledo presejemo ajdovo in belo moko. Vanjo na sredini naredimo s prsti jamico, v katero dodamo zdrobljen kvas in malo mlačne vode. Prekrijemo z moko in pustimo počivati približno 20 minut. Nato pa dodamo še preostalo mlačno vodo, sol in premešamo. Hlebec nato pregnetemo ter testo prevaljamo. Iz testa izrežemo krpice in v njih oblečemo nadev. Krape kuhamo v slani vodi še približno 30 minut. Skuhane krape razrežemo in jih zabelimo z ocvirki.