Rezervirajte zdaj!

Rezervirajte zdaj!

Dovje - Borovlje (neoznačena pot)

 

Opis poti:

Pot se začne na parkirišču pri Tromostovju ob sotočju potokov Mlinca in Žakelj. Čez potoke so včasih peljale tri brvi, zato je ta kraj dobil ime po ljubljanskem Tromostovju. Usmerimo se proti levemu potoku Žakelj ter ga takoj prečimo. Široka pot se nadaljuje ob desni strani potoka. Kmalu markirana pot (za Kepo) zavije desno, mi pa nadaljujemo naprej v smeri zahoda po desni  strani potoka. Po 10 minutah pridemo do sotočja dveh potokov, kjer se usmerimo v sotesko desnega potoka, imenovano Kloma.

Soteska je lepa, uhojene poti ni, pri hoji pa se gibamo včasih na desni včasih na levi strani potoka. Vmes so tudi večje skale, ki so zavarovane s klini in skobami. Na koncu soteske nas pričaka slap, ki ga obidemo po levi strani in kmalu smo pri majhnem lesenem podirajočem mostičku, kjer je konec soteske.

Tu nadaljujemo pod podirajočim mostičkom in desno na pot, ki nas pripelje na Žakljev rovt  - 1h. Prečkamo ga v smeri severozahoda, gremo skozi gozd, kjer se nam odpre velika senožetna planjava, na njenem zgornjem koncu pa je preval Stanč  - 1274 m, 20 min. S prevala se po kolovozu spuščamo približno 5 min do serpentine, ki naredi odločen zasuk v levo - možic. S tega mesta se vidna steza počasi dviga do sedla Šija 2. Pot se najprej dviguje potem pa spusti do melišča – možici. Od tu pa se strmo dvigne do sedla Šija 2 - 1362 m, 30 min.

S sedla nadaljujemo po vzhodni strani grebena do sedla Šija 1. Od tu hodimo večinoma po gozdnatem grebenu naprej proti vrhu Borovlje - 1476 m, 45 min.

Z  vrha sestopimo do sedla Šija 2. S sedla se vračamo do zgoraj omenjene serpentine, od nje pa naprej v smeri proti vzhodu po kolovozu nazaj do sotočja potokov (vhod v Klomo) in ob potoku Žakelj nazaj do Tromostovja.

 

OPOZORILO:  Pot ni označena. V soteski je šibek satelitski signal. Soteska Kloma je ob veliki količini padavin neprehodna.

Informacije o poti

 Čas hoje: 2 h 30 min

 Izhodišče: Dovje (760 m)

 Zahtevnost: Težka neoznačena pot

 Najprimernejši čas obiska: pomlad/poletje

 Priporočena oprema:

            poletje: pohodniška obutev

            zima: cepin, dereze

 
 

Potek poti:

Vredno obiska v bližini

 Dovje (vas) - Dovje (na začetku poti)

Dodatne možnosti

 Natisni navodilo poti - PDF dokument

 Ustrezni ročni zemljevid - Kranjska Gora 1:30000

 Oglejte si pot na mojstrana.com

Potek poti

Začetek poti - Dovje

Vmesna točka - Sedlo Šija 2 (1362 m) 

Konec poti - Borovlje (1476 m)

Vse informacije na spletnih straneh so zgolj informativnega značaja. Lastnika spletnega mesta Kranjska Gora in Mojstrana.com nikakor nista odgovorna za povzročeno škodo ali nesreče, do katerih bi prišlo zaradi napačnih informacij na spletnih straneh.