Rezerviraj namestitev

Rezerviraj namestitev

 

 

V sklopu kampanje »Vsi smo Kranjska Gora« bomo mesečno objavljali zgodbe posameznikov iz Doline. Ti s svojim delom, ki nemalokrat ostaja nevidno našim očem in očem obiskovalcev, dodajajo pomemben kamenček v mozaiku turistične ponudbe našega kraja.

 

Prvi turisti, ki so zaradi romarske poti na Svete Višarje, prečili naše kraje so se pojavili že v 15. stoletju. Turizem, kot ga poznamo danes, pa se je pričel razvijati z odprtjem železniške proge med Ljubljano in Trbižem, leta 1870. V Mojstrano so takrat zahajali predvsem osvajanja gora željni planinci. Gostilno Šmerc v Mojstrani bi takrat lahko primerjali z znamenito pisarno gorskih vodnikov v Chamonixu, saj je veljala za glavno točko – zbirališče vseh, ki so s pomočjo domačinov - dobrih poznavalcev brezpotij naših gora, želeli osvojiti okoliške vrhove. Zaradi umeščenosti krajev pod visoke in mogočne vršace, v vaseh med katerimi se v svetlo modrem vije reka Sava Dolinka in jih obdajajo prostrani gozdovi, je bil ne glede na oblastnike, ki so nam vladali, turizem vedno pomemben del gospodarstva.

 

V začetku dvajsetega stoletja je bil odprt prvi hotel v Kranjski Gori - hotel Razor, ki je sprva gostil predvsem turiste, ki so v Kranjsko Goro zahajali zaradi pohodništva in alpinizma. Nekaj let kasneje je v povabilu na ustanovni zbor »Letoviškega društva«, takratni župan Gašper Lavtižar zapisal: »Zato je treba, da se združimo in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in izboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci«.

 

Nadalje so v bivši skupni državi stremeli k razvoju obrti, ki je neposredno povezana s turizmom. Vse več se je vlagalo v gradnjo hotelske in druge turistične infrastrukture. Celotna destinacija se je intenzivno razvijala. Vmes je sicer malce zaspala »na lovorikah«, pa vendar se je pred kratkim prebudila iz (pre)dolgega sna.

 

Vse bolj se pomikamo v smer, kjer bi lokalno prebivalstvo in domači izdelki imeli vse večji pomen v naši turistični ponudbi. Čeprav se včasih zdi, da temu ni tako in se vse preveč benti in venomer izpostavlja le negativne vidike turizma, bi vam radi pokazali in dokazali nasprotno. V turističnem vrvežu, ki je še posebej izrazit v času vrhuncev sezone, včasih komu prekipi. Tudi zato smo se namenili, da vam bomo skozi zgodbe domačinov na tem blogu odstirali tančice njihovega vsakdanjika, ki jih kot domačini in turisti morda ne vidite ter boste tudi zaradi njih včasih razumeli, zakaj je res lepo živeti v Kranjski Gori.

 

In morda se boste med vrsticami našli tudi vi – dobrodošli !

 

Podjetje Turizem Kranjska Gora je iz naslova Javnega razpisa za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji pridobilo finančno podporo za izvedbo projekta »Program digitalne promocije vodilne turistične destinacije Kranjska Gora 2018 - 2019«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada za regionalni razvoj. Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si.

 

Podatke uporabljene v zapisu sem črpala iz knjig Franceta Voga, Mojstrana: Njen nastanek, razvoj in turizem (2007), 80 let organiziranega planinstva na Dovjem in v Mojstrani (prispevek Mira Eržena 2008) in Borovška vas: monografija o Kranjski Gori avtorja Vida Černeta (1992).

PAVEL SKUMAVC, Ustvarjalec ledenega kraljestva iz Mlačce

Janko Lipovec - Psnakov Janko

Lea Svrzikapa, umetnica in akademska slikarka

Jurij Jeršin, poklicni gasilec in gorski reševalec

Ana Kersnik Žvab, jogistka 

Franjo Potočnik, hribolazec in ustvarjalec. 

Sebastjan Gašperin, žičničar in lovec

Grb Občine Kranjska Gora

Logotip I feel Slovenia

Logotip Julijske Alpe

Logotip Triglavnski narodni park

Logotip Slovenia Green Destination

Evropska unija logo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Slo Destination Gold Mini

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih