Srčna jogistka iz Kranjske Gore

Ana Kersnik Žvab, jogistka 

"Včeraj sem bil pameten in sem želel spremeniti svet. Danes sem moder in želim spremeniti sebe." Jalal al-Din Rumi (1207 - 1273)

 

Gandhi je nekoč dejal: »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.«

Lahko bi rekli, da je Ana Kersnik Žvab poosebljenje teh besed. Srčna, mlada, zagnana in polna elana ter želje, da s svojim delom pozitivno vpliva na družbo. Z Ano sva prijateljici od malih nog. Najini mamici sta skupaj vozičkali in družili sva se skozi celotno osnovno šolo dokler se najine poti niso razšle. Že takrat je bilo čutiti, da bo njena pot drugačna – bolj spiritualna. Ana se je prvič seznanila z jogo v osmem razredu osnovne šole, ko ji je oče Janko Kersnik, sicer priznani zdravnik družinske medicine, kupil knjigo z naslovom »Osnove joge«. »Še sama ne vem kaj me je pritegnilo na tej knjižici!?«, pravi.

 

Njena ljubezen do joge se je še bolj okrepila v času študija kulturne sociologije in ruščine. S številnimi študijskimi izmenjavami v Rusiji je spretno združevala tri velike ljubezni: jogo, ruski jezik in potovanja. Najprej se je z jogo ukvarjala le rekreativno, kaj kmalu pa se je odločila, da opravi izpite in pridobi licenco za poučevanje. Nastopanje je ni tuje že od malih nog, tako da je lahkotno poučevala jogo, aerobiko in pilates. Pozimi je jogo poučevala tudi na Jesenicah, poleti pa se je za nekaj mesecev preselila na Portugalsko in v Španijo in delala ter uživala na surf kampih. Ob dokončanju študija na filozofski fakulteti v Ljubljani, se je po travmatični življenjski izkušnji, ki jo je doživela v hudi prometni nesreči, odločila, da je čas za korenite spremembe v njenem življenju.

 

Brez, da bi omenila besedico svojim najbližjim si je rezervirala letalsko karto za pot v Indijo in nekaj mesecev preživela v ašramu. Ašram v indiji pomeni dom ali hram; pomeni pa prav tako posebno mesto, namenjeno posebnim dejavnostim, v Aninem primeru za pridobivanje licence za poučevanje joge. Vajena skupinskih potovanj s prijatelji, se ni točno zavedala kaj pomeni solo potovanje v deželo tretjega sveta. Tega se je pričela zavedati šele ob prihodu, ko je doživela kulturni šok, ko je po dolgem letu prispela na letališče v Madurai, ki se nahaja na jugu dežele Indije. Na njeno grozo je ugotovila, da je Indija v resnici še bolj kaotična država kot jo prikazujejo na zahodu. Vsepovsod množice ljudi, nobenih smerokazov, neurejen promet,... Ugotovila je, da pravzaprav ne ve niti  kje se nahaja ašram v katerega je namenjena. Pa se je v skladu z enim njenih vodil v življenju, da če delaš dobro, ti bo vesolje z dobrim vračalo, pojavil neznanec, ki se je po nekem naključju odpravljal proti istemu ašramu kot ona. Razdelila sta si stroške taksija in se odpravila na pot. Med njima se je med bivanjem spletla posebna prijateljska vez, ki jo skrbno negujeta še danes. V ašramu je pridobila vse mednarodne licence za poučevanje joge. Po nekaj mesecih se je vrnila v Slovenijo in pričela razvijati idejo o svojem poslu. Nastal je »Devayani yoga & dance lifestyle«, kjer spretno združuje ljubezen do plesa, joge, pilatesa, mode in še bi lahko naštevala. Skorajda ni področja na katerim se Ana ne bi preizkusila.

 

Na neki točki jo je kot potencialni obraz Milana prepoznala Bernarda Marovt, ena izmed najbolj uspešnih slovenskih in evropskih manekenk, ki je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja proglašena za najlepšo žensko v Jugoslaviji. Že nekaj let pa vodi uspešno Manekensko šolo Bernarde Marovt. Tako je Ana pričela še s kariero modela. Sledila so številna lepotna tekmovanja, modne revije in fotografiranja s priznanimi fotografi iz sveta mode. Trenutno z modnimi agencijami sodeluje kot učiteljica joge, pravilne drže in glasnice zdravega načina življenja. Kmalu po vrnitvi iz Indije je spoznala ljubezen svojega življenja, zanosila, življenje je zajemala s polno žlico. Potem pa kar naenkrat v njeno življenje spet nekdo poseže, tokrat tista najmanj prijazna in najmanj zaželena ženska oseba.

 

Po kratki, a težki bolezni njen oče umre. Nad njo se začnejo zgrinjati črni oblaki, potegne jo v vrtinec žalosti, žalovanja, besa in jeze ter večnih vprašanj »Zakaj ravno on!?«. Ves čas ji ob težkih trenutkih ob strani stoji njen partner Jernej. Vmes se jima rodi prvi sin Jaka, poročita se, življenje se počasi pomakne nazaj v ustaljene tirnice. Kljub vsemu se Ana ne preda in se bori še naprej, tudi ko ji zdravnik sporoči neprijetno diagnozo, se ne vda. Ves čas poučuje jogo, razvija svoj posel, s pisanjem knjig se počasi, a vztrajno uveljavlja v slovenski in tudi mednarodni joga sferi. Knjižni prvenec »Joga za nosečnice«, ki ga izda v samozaložbi je napisala za bodoče mamice. Ker je odziv na knjigo zelo dober, se odloči napisati še en priročnik. Ki je nadaljevanje prvega v katerem svetuje novopečenim mamicam kako ravnati z otrokom, kako prakticirati jogo z dojenčkom, ki dobro vpliva na njegov razvoj. Tretjo knjigo je v celoti posvetila svojemu očetu in zahrbtni bolezni, ki ga je vzela. Bolezni srca in ožilja so tiste, ki se v največ primerih končajo s smrtjo. Ana se je lotila poglobljene analize, se povezala z društvom Za zdravje srca in ožilja in s kardiologom doktor Markom Nočem ter pripravila obširen in pregleden priročnik, ki ni, kot je zapisala na svoji spletni strani, »...namenjen le tistim, ki imajo težave s srcem oziroma imajo za seboj težke izkušnje z izgubo ljubljene osebe in se bolj zavedajo, kako pomembno je zdravje srca, ampak vsem, saj je srce le eno in edinstveno, zato moramo zanj še posebej skrbeti«. Kljub temu, da je bil njen oče priznan zdravnik splošne medicine, se Ana ni odločila za študij medicine, kar pa ne pomeni, da se pri svojem delu ne povezuje z različnimi strokovnjaki s področja splošne medicine. Rada izpostavi sodelovanje z domačinko, sicer priznano ginekologinjo in porodničarko Evo Macun in mnogimi drugimi. Ana vztrajno in uspešno briše meje med alternativno-komplementarno in splošno medicino. Na splošno bi rada svojim vadečim predstavila dobre strani prakticiranja joge in pilatesa ter zdravega načina življenja. Ana rada poudari, da »imamo samo eno življenje in naj tistega živimo tako, da bo eno dovolj«. Zato se rada preizkuša na različnih področjih.

 

Kot prva v Sloveniji se je pričela ukvarjat s šport jogo. Šport jogo opiše kot šport, kjer je v ospredju drugačen pristop do joge. Na tekmovanju se ocenjuje pravilnost in dolžina izvedene asane oz. jogijskega položaja ter izvirnost zunanje podobe začenši z izbiro oblačila, obutve in make –upa ter frizure. »Tekmovanje poteka na odru, kjer istočasno s sotekmovalci izvajaš asane in se trudiš, da bi bil boljši od njih«. Ker rada nastopa, na teh tekmovanjih uživa, adrenalin ter tekmovalni naboj pa ji dajeta energijo in moč za naprej – za nadaljnje preizkušanje svojih meja in premagovanje le-teh. Podobno kot je »neusmiljena« do sebe, rada vidi, da njeni vadeči dajejo na tečajih vse od sebe in premagujejo svoje strahove. Veseli jo, ko pri njih opazi napredek, »Včasih se napredka razveselim še bolj kot oni!«, pravi Ana.

 

Ani poleg joge in tekmovanj največ v življenju pomenita mož in družina. Je mati treh čudovitih otrok Jake, Tjaša in Izabele. Z možem Jernejem se v skupnosti dopolnjujeta kot »jin in jang«, torej dve različni strani, ki se dopolnjujeta in skupaj tvorita eno. Jernej ji občasno pomaga pri izvedbi delavnic in tečajev, na novo pa je odkril talent za fotografiranje, snemanje in montiranje. Prosti čas, ki ga ob pisanju knjig, organizaciji tečajev in dogodkov, ne ostaja prav veliko najraje preživlja v naravi s svojo družino. Ob slabem vremenu pa z otroki ustvarjajo v zavetju toplega doma. Ana pravi, da ji idej za nove projekte ne zmanjka in da bo svoj posel, ki je v Sloveniji zelo uspešen ponovno širila v tujino. Še pred rojstvom prvega otroka je v poletnih mesecih sodelovala na surf kampih na Portugalskem in v Španiji, uspešno sodeluje tudi z drugimi jogisti iz Evrope. Močno je prisotna in spoštovana tudi v virtualnem svetu. Njen blog »Yogalishes mami blog« je uvrščen na seznam sto najboljših joga blogov na svetu in med 10 najboljših joga mami blogov na svetu. Za naslednjo sezono se je odločila, da bo na svojem blogu uvedla video joga tečaje in s tem omogočila, da bo njeno znanje o pilatesu in jogi dostopno prav vsem. Spletne tečaje bo pripravila predvsem za tiste, ki se zaradi obremenjenosti z mnenjem družbe ne upajo priti na joga tečaje.

 

 Za te ima posebno sporočilo: »Joga je za vse!«

 

Zadnja stvar, ki je pomembna je znamka oprave in stekleničke z vodo. Jogo ali pilates prakticiramo zase, za svoje dobro počutje, zato da ponovno povežemo um s telesom in predvsem za naše zdravje! Obenem je kritična do sodobne družbe, ki je instant družba, »radi bi  vse v trenutku, velike spremembe in rezultate brez velikega napora in truda. Kar pa pri jogi ne gre. Telo rabi čas in pozornost, da se prične transformirati.«

 

Prav tako je kritična do novih učiteljev joge, ki pravi: »Opravijo neko spletno licenco, odprejo svoj studio in že začnejo poučevati«. Pogosto jih vodi želja po hitrem zaslužku in nikakor ne želja, da bi ljudem pomagali. Ob tem se žal ne zavedajo, da lahko posamezniku s tovrstnim pristopom škodujejo. »Velikokrat se zgodi, da k meni na tečaj pridejo ljudje, ki so v preteklosti že prakticirali jogo in pri tem obnovili staro poškodbo ali pridobili novo. Pri takih posameznikih je pomemben individualni pristop, prilagojena vadba in veliko pozornosti.«

 

Ana s ponosom pove, da se med njo in vadečimi pogosto splete močna prijateljska vez in to je tisto, kar Ano dela drugačno od drugih. Prijaznost, sproščenost in preprostost. To je tisto kar pri njej kot prijateljica najbolj cenim. Prepričana sem, da je njen pristop pravi in veselim se kaj nam Ana pripravlja za prihodnost!

 

7 HITRIH IN ISKRENIH Z ANO O JOGI:

 

Ano sem na pogovoru presenetila s tole rubriko. Mislim, da je to eden izmed načinov, da ugotoviš ali je človek, ki je tvoj sogovornik resnično iskren in to za kar se predstavlja.

 

  1. Najljubša zvrst joge?

»Aha, khm zdaj si me dobila: rečva aerial joga – to je ples s trakovi!«

 

  1. Najljubša asana?

»Šavasana« (položaj trupla)! Ne, ne se hecam…stoja na glavi bo tista najljubša, zato ker ko ti gre vse narobe se moraš postavit' na glavo in potem se ti VSE balansira!«

 

  1. Oblačila za prosti čas ali enovit usklajen »outfit«?

Usklajen outfit. Ker sem po naravi estet, tako da mora biti vse usklajeno. Barvne kombinacije imajo tudi svojo moč in pomen tako, da leggins hlače, top in čez ohlapna majica.

 

  1. Joga podloga?

Imam več kot deset vrst podlog. Najljubši sta mi podlogi v roza in turkizni barvi, saj ti dve barvi odpirata »anahata« čakro (srčno čakro).

 

  1. Joga za druge ali joga zase?

Ana mi postreže z diplomatskim odgovorom, kljub prigovarjanju, da se odloči za eno ali drugo, pravi da sredinske poti ni. Pove, da če ne bi sama zase pripravljala joga tečajev in ves čas izpopolnjevala znanja, bi težje organizirala zanimive in kvalitetne tečaje.

 

  1. Joga »nidra« (spalna joga) si kdaj zaspala med izvajanjem le-te?

Seveda! Družinsko življenje je včasih težko in človeka izčrpa, zato sem že večkrat zaspala med izvajanjem joga »nidre«.

 

  1. Najbolj smešna stvar, ki se ti je zgodila med poučevanjem joge?

»Med delanjem špage sem si strgala hlače in ker sem človek, ki ne zna biti tiho, sem naglas povedala kaj se mi je zgodilo in vse spravila v smeh«.

 

Do naslednjič!
Namaste 🙏

 

 

Avtor naslovne fotografije in fotografij v fotogaleriji: Foto Vidmar.

 
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih