Rezerviraj namestitev

Rezerviraj namestitev

Ukrepi in informacije v zvezi s koronavirusom (COVID-19)

 

 

Nazadnje posodobljeno – 07. julij 2020

 

Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja občanov in občank občine Kranjska Gora ter vse ukrepe sprejete na vladi RS za preprečitev širjenja koronavirusa in sprejetih ukrepih ter druge informacije namenjenim turističnemu gospodarstvu.

 

V mestu Vuhan na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Okužba s COVID-19 se zdaj širi po Evropi. Iz preventivnih razlogov in z namenom preprečitve širjenja okužbe ter za lažjo organizacijo in sprejemanje ukrepov je Republika Slovenija 12. marca 2020 ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo in jo v petek, 15. maja 2020 uradno preklicala. Navkljub razglasitve konca epidemija v Sloveniji, nekateri preventivni ukrepi sprejetih z namenom zajezitve še vedno ostajajo.

 

 

Na brezplačni telefonski številki

 

080 1404 (iz tujine: +386 1 478 7550)

 

 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

 

 

NOVICE

 

ZADNJE INFORMACIJE

 

Nazadnje posodobljeno, 07.07.2020

 

S 7. JULIJEM NA ZELENEM SEZNAMU PONOVNO FRANCIJA IN ČEŠKA

Vlada je na dopisni seji v ponedeljek zvečer odločila, da sta s 7. julijem na zelenem seznamu ponovno Francija in Češka, češka administrativna enota Moravsko-šlezijska pa ostaja na rumenem seznamu.

 

***

 

PRAVILA ZA PREHAJANJE SLOVENSKE MEJE

Situacija s koronavirusom se ponovno slabša. vsakodnevno prihajajo v veljavo nove odredbe zato vam na tem mestu objavljamo 

spletno stran na kateri so objavljena pravila za prehajanje slovenske meje.

Ker se situacija spreminja iz dneva v dan vam svetujemo, da redno spremljate to spletno stran.

Spodaj je napisana tudi telefonska številka konzularnega oddelka Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenija, kjer vam bodo posredovali ažurirane informacije v zvezi s prehajanjem meje z Republiko Slovenijo.

 

Konzularni oddelek Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Tel. št.: 01/ 478 20 10

 

***

 

VLADA SPREJELA 4. PAKET PROTIKORONA UKREPOV

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4) ter ga bo predložila v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku. Predlog zakona nadomešča v sredo na vladi sprejet predlog novele PKP3.

Več o sprejetih ukrepih

 

***

 

PONOVNO OBVEZNA UPORABA ZAŠČITNIH MASK V JAVNIH PROSTORIH IN JAVNEM PREVOZU

Vlada je sprejela nekatere ukrepe za zamejitev ponovnega širjenja virusa covid-19, med drugim bo od polnoči veljalo ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

 

 

Z enostavnimi ukrepi se lahko zaščitite pred okužbo.

 

Apeliramo na vse občane in občanke Kranjske Gore, da dosledno upoštevajo navodila pristojnih institucij ter da poskrbijo za zdravje sebe in ostalih.

 

Krivulja znižanja obolelih

 

 

POMOČ PRI OSKRBI

 

Občani, ki so oboleli ali so v domači oskrbi oziroma samoizolaciji, nimajo pomoči svojcev in nimajo možnosti oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (zdravila,...), se za pomoč lahko obrnejo na telefonsko številko:

 

04 580 98 09

 

in sicer vsak dan med 8.00 in 15.00.

***

 

OBČINA KRANJSKA GORA

  

V ponedeljek, 18. 5. 2020 začne občina Kranjska Gora delovati po starem urniku. Iz občine sporočajo, da mora vsaka stranka imeti ob prihodu na občino zaščitno masko, na hodniku na vhodu so nameščena razkužila za razkuževanje rok. Uradne ure za stranke potekajo v ponedeljkih in petkih med 8.00 in 12.00 in ob sredah med 8.00 in 12.00 ter med 14.00 - 16.00.

 

ZDRAVSTVENI DOM KRANJSKA GORA IN ZDRAVSTVENI DOM JESENICE

 

Skladno z izvajanjem uredbe vlade RS o začasnih ukrepih za obvladovanje in prepričevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 iz ZD Jesenice in ZD Kranjska Gora sporočajo, da je potrebno vsak obisk pri izbranem zdravniku najaviti preko predhodnega pogovora z izbranim zdravnikom. Na vhodu se izvaja nadzor, poseben varnostni režim in usmerjanje gibanja.

 

LEKARNA KRANJSKA GORA

 

Odpiralni čas lekarne Kranjska Gora je od ponedeljka do petka od 8.00 do 18.00 ter ob sobotah od 8.00 do 12.00. Ker se zdravstveni sistem z rednimi ambulantami čedalje bolj vzpostavlja nazaj, bodo tudi odpiralne čase lekarn postopno podaljševali oz. jih prilagajali delu ambulant.

 

Ob vstopu in izstopu iz lekarne si uporabniki lahko razkužijo roke. Vstopajo posamično, tako, da sta maksimalno 2 stranki naenkrat v lekarni, kolikor imamo izdajnih mest ob ustreznem razmaku. Prostor redno prezračujejo in razkužujejo delovne površine. Zaradi pandemije je od 19. 03. 2020 dalje ukinjena NOČNA DEŽURNA SLUŽBA. Nujna zdravila se lahko prevzame v Lekarni Kranj, Bleiweisova cesta 8, vsak dan le do 22.00.

 

DNEVNA DEŽURNA SLUŽBA je organizirana ob nedeljah in praznikih po urniku.

 

Lekarna Jesenice od 9.00 do 17.00.

Lekarna Škofja Loka od 9.00 do 17.00.

Lekarna Kranj od 8.00 do 22.00.

 

MUZEJI

 

Slovenski planinski muzej

 

Odpiralni čas: vsak dan med 9.00 in 17.00

 

Posebnosti:

Liznjekova domačija

 

Odpiralni čas:  od torka do nedelje med 9. in 16. uro

 

Muzej Planica

 

V petek, 22.05.2020 je vrata za obiskovalce in skakalce ter druge športnike odprl Nordijski center Planica. Odprt je osrednji objekt za smučarske teke v celoti, muzej, bar, recepcija in trgovina s spominki ter notranji tunel za tek na smučeh.

V mesecu maju bo objekt odprt od petka do nedelje od 9h do 17h.
Po navodilih NIJZ-ja bo poskrbljeno za vašo varnost. Spomnimo le, da je potrebna uporaba maske v notranjih prostorih.

 

KNJIŽNICA KRANJSKA GORA

 

ponedeljek, 4. maja 2020, so po rednem obratovalnem času pričele delovati naslednje knjižnice: Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica Kranjska Gora in Knjižnica Matije Čopa Žirovnica. Omenjene knjižnice bodo odprte za vračilo izposojenih knjig, omogočen bo osebni prevzem predhodno naročenega gradiva preko portala Cobiss+, telefona oz. elektronske pošte, obenem boste lahko podaljšali članstvo in poravnali druge denarne obveznosti. Izbiranje gradiva s knjižnih polic zaenkrat še ne bo možno. Vse uporabnike in obiskovalce naprošajo, da gradivo vračajo na za to posebej označenem mestu, saj ga morajo po novem za določen čas odložiti v karanteno. Gradivo, ki ga zaradi zaprtja knjižnic niste uspeli pravočasno vrniti, lahko vrnete brez zamudnine do sobote, 30. maja 2020. Obenem naprošajo, da upoštevate sledeča priporočila ob vstopu v knjižnico:

 

- v knjižnico vstopate le, če ste zdravi

 - med obiskom knjižnice nosite zaščitno masko in si razkužite roke

- razkužila bodo na voljo pri vhodu v knjižnico

-Med obiskom knjižnice upoštevajte predpisano varnostno razdaljo med obiskovalci, ki znaša 2 metra

 - v knjižnico vstopajte posamično

- če je le mogoče, uporabite brezstična plačilna sredstva.

 

Vljudno naprošajo, da ste potrpežljivi in pripravljeni na daljše čakalne vrste.

 

 

MEJA Z REPUBLIKO AVSTRIJO

 

Mejni Prehod z Avstrijo Korensko Sedlo je od sobote, 06.06.2020 ponovno odprt, vendar je prehajanje meje na tem mejnem prehodu dovoljeno le za državljane Republike Slovenije in Republike Avstrije. Vsi ostali, ki bi preko Avstrije želeli vstopiti v Slovenijo mejo s Slovenijo lahko prestopijo na kontrolnih točkah, ki sta vzpostavljeni na mejnem prehodu Karavanke oz. Ljubelj.

 

MEJA Z REPUBLIKO ITALIJO

 

S 15. JUNIJEM OMOGOČENO PREHAJANJE SLOVENSKO-ITALIJANSKE TUDI IZVEN KONTROLNIH TOČK, A LE ZA DRŽAVLJANE SLOVENIJE IN ITALIJE

 

Vlada je izdala Odlok o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Spremembe začnejo veljati 15. junija 2020.

Italija bo s 15. junijem 2020 uvrščena na seznam epidemiološko varnih držav, s tem pa se na slovensko-italijanski meji vzpostavlja enak režim prehoda meje, kot to že velja za prehajanje slovensko-avstrijske in slovensko-madžarske meje. Tako bodo lahko državljani Slovenije in Italije slovensko-italijansko mejo prehajali izven kontrolnih točk, ostalim pa bodo za prehajanje te meje na voljo štiri kontrolne točke.

 

KONTROLNE TOČKE

 1. Vrtojba ‒ St. Andrea,
 2. Fernetiči ‒ Fernetti,
 3. Škofije ‒ Rabuiese,
 4. Krvavi potok ‒ Pesse.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

 

PREHAJANJE SLOVENSKE MEJE

 

Novi varni državi na seznamu, omejitve za prihod iz več držav

Vlada se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah in z Oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitvijo kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije, ki ju je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

Dopolnjen seznam varnih držav

Vstop brez karantene in spremembe pri izjemah (10. člen odloka)

 

Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

 

Vstop brez karantene po novem velja tudi za:

 

osebo, ki zagotavlja storitve, za katere ji je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode;

- osebo, ki prehaja mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov in se vrača čez mejo v roku 24 ur po vstopu ter predloži ustrezno dokazilo in

- osebo, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del.

 

V novem odloku pa ni več določenih izjem za osebe s potrjeno rezervacijo nočitve.

 

LETALIŠČE JOŽETA PUČNIKA LJUBLJANA

 

Od 12. Maja naprej spet brez omejitev v zračnem prometu

 

Vlada Republike Slovenije je v torek, 12. maja prenehala izvajati ukrepe, ki bi omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji, saj je ocenila, da ti ukrepi niso več potrebni niti smiselni. Omejitev se umika za mednarodne zračne prevoze tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav.

 

Vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča, na Fraport Slovenija svetujejo, da se za podrobnejše informacije obrnejo na letalskega prevoznika ali prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Več o pravicah letalskih potnikov najdete tukaj.

 

 

KONTAKT ZA NASVET POLICIJE V ČASU KORONAVIRUSA

 

 Generalna policijska uprava obvešča, da je ustanovila novo skupino, ki odgovarja na vprašanja občanov glede omejitve gibanja, o ukrepih policije in podobno. Vprašanja lahko pošljete na e-naslov: info.koronavirus@policija.si ali pokličete na telefonsko številko je 01 514 70 01. Pokličete lahko vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 7. in 19. uro.

 

TELEFON ZA PSIHOLOŠKO PODPORO OB EPIDEMIJI COVID-19

 

Društvo psihologov Slovenije v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov, Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu in Ekipo za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti vzpostavlja Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 za prebivalstvo 041 443 443.

 

S tem želijo zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami. Preko telefona bodo pomoč nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je odzvalo že več kot 200 strokovnjakov.

 

Telefon je namenjen krajšim pogovorom za:

-              čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;

-              podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19;

-              podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19;

-              priporočila in podporo pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v teh posebnih okoliščinah;

-              podporo ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji;

-              razmislek o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju.

 

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 bo obratoval vsak dan:

-              delavniki: od 16h do 24h,

-              sobota in nedelja: 12h do 24h.

 

Dopoldne oziroma med ordinacijskim časom, ko telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 ne deluje, so na voljo tudi drugi viri pomoči, ki so zbrani na:

dps.si/seznam-telefonskih-stevilk-za-psihosocialno-pomoc

nijz.si/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne

 

SPROŠČEN JAVNI POTNIŠKI PROMET

 

V ponedeljek, 11. maja je ponovno stekel javni potniški promet. Nacionalni inštitut za javno zdravje je določil, da morajo potniki ob vstopu razkužiti roke, obvezno nositi maske v času vožnje in upoštevati označbe na sedežih, kje lahko sedijo. Iz Avtobusne postaje Ljubljana sporočajo, da je avtobusne vozovnice možno kupiti le prek voznega reda ali pri blagajnah postaje. Vse podrobnosti v zvezi z izvajanjem javnega prometa in obratovanjem AP Ljubljana si lahko ogledate na tej povezavi. Mednarodni promet zaenkrat še ne obratuje!

 

Vse informacije o ponovnem zagonu javnega potniškega prometa dobite v INFO centru na tel. št. 1991.

 

 

 

navodila za obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Redno si umivajte roke z milom! Pri kihanju ali kašljanju pokrijte usta in nos v skladu s higieno kašlja. Z rokami se ne dotikajte oči, nosu in ust! V največji možni meri se zadržujte doma in po nepotrebnem ne hodite v trgovine.

 

 

NAVODILA ZA HIGIENO ROK

 

 

Plakat COVID-19

V primeru slabega počutja in če pri sebi opazite simptome koronavirusa kot so povišana telesna temperatura, suh kašelj in oteženo dihanje ali če ste bili v stiku z nekom, ki se je zadnjih 14 dni nahajal na enem izmed območij, kjer so potrjeni primeri z okužbo s koronavirusom, pokličite svojega osebnega zdravnika ali na brezplačno telefonsko številko klicnega centra 080 14 04. Če sumite na okužbo: PROSIMO, da sami ne greste k zdravniku!

 

 

 

Ko pri vas potrdijo okužbo z novim koronavirusom in vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave, zdravljenje okužbe poteka simptomatsko. Najbolj pomembno pa je, da greste v samoizolacijo in na ta način preprečite nadaljnjo širitev okužbe. Na tej povezavi si lahko ogledate kako poteka samoizolacija in na kaj morate biti posebej pozorni.

 

 

 

 

Prosimo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevate sledeča navodila

 

· Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

· Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

· Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

· Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

· Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Glede pravilne higiene rok si oglejte prilogi.

· Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

· Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

· Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov

 

Nakup hrane:

 

Kako ravnati z nakupljeno hrano in kakšni so preventivni ukrepi za varno opravljen nakup si lahko preberete na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s klikom na spodnjo povezavo.

 

Kako ravnati s kupljeno hrano, ko jo prinesemo iz trgovine

 

Trgovina Jezerci ponuja dostavo na dom

 

Trenutne razmere in povečana možnost okužbe s Koronavirusom na vsakem koraku, nam nalagajo, da ostajamo doma. Vendar nihče ne sme ostati brez pomoči in osnovnih življenjskih potrebščin. Da vam ne bo treba zapustiti varnega doma, se je ekipa TRGOVINE JEZERCI odločila, da bo po dogovoru omogočila dostavo kupljenih živil na dom.

 

Za naročila in več informacij pokličite telefonsko številko 041 311 830 (Dragica Pintar).

 

Naročeno blago vam bodo po dogovoru dostavili na dom.

 

 

Kam z odpadki v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19?

 

Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da odpadki osebe, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebna zaščitna oprema zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika če to ni drugače urejeno), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru. Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (črno/zelen zabojnik) in nikakor ne v zabojnike namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov - biološki odpadki, embalaža iz plastike, kovin in sestavljenih materialov, ki se po sistemu od vrat do vrat zbirajo pri uporabnikih. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo (rumene barve).

 

 

Prevzem poštnih pošiljk in pisem

 

Pomembo je, da pri prevzemu pisem in pošiljk ni fizičnega kontakta med vami in poštnim uslužbencem. Dogovorite se za prevzem na dogovorjenem mestu npr. pri vhodu v stavbo, pred garažo, pred vhodnimi vrati. Izdelki ali pošiljke z ogroženih območij niso nevarne! Po sprejemu si umijte roke in razkužite površine z razkužili na osnovi klora ali alkohola.

 

Hišni ljubljenčki

 

Pred nekaj dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da hišni ljubljenčki niso prenašalci nove virusno okužbe COVID-19.

 

Hišni Ljubljenčki ne prenašajo koronavirusa

 

UKREPI ZA GOSPODARSTVO

Z današnjim dnem je na spletni strani www.kranjska-gora.si na podstrani »vse o COVID-19« vzpostavljen zavihek »Ukrepi za gospodarstvo«. V njem bodo objavljeni sprotni ukrepi in spletne povezave, kjer si boste lahko ogledali aktualne informacije in pojasnila za omilitev posledic koronavirusa za deležnike v gospodarstvu.

 

Ker se situacija vsakodnevno spreminja, naprošamo da predvsem aktualne novice spremljate sproti.

 

Na tem mestu so zbrane vse informacije v zvezi z ukrepi, ki se nanašajo na gospodarstvo.

 

Za vas bomo objavljali aktualne novice in spletne povezave, kjer si boste lahko ogledali nove informacije in pojasnila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa.

 

 

Vse informacije, ki jih bomo sproti dopolnjevali smo razdelili na 4 sklope:

 1. Povezave do različnih delovnih organizacij in državnih organov
 2. Povezave do različnih državnih institucij, ki so pristojne za izvajanje konkretnih ukrepov
 3. Povezave do spletnih strani z brezplačnimi pravnimi nasveti
 4. Aktualne novice, v katerih vas bomo sproti seznanjali s sprejetimi ukrepi Vlade Republike Slovenije

 

Ker se situacija vsakodnevno spreminja, vas prosimo da informacije spremljate sproti.

 

V kolikor boste potrebovali dodatne informacije ali vprašanja na katera na tej spletni strani ne najdete odgovorov, vprašanja prosimo posredujte na elektronski naslov: vida.cerne@kranjska-gora.si

 

 

 1. Povezave različnih delovnih organizacij in državnih organov, na katerih lahko pridobite informacije in poiščete odgovore na najpomembnejša vprašanja.

 

Obrtno podjetniška zbornica

Koronavirus - aktualne informacije za delodajalce

Na spletni strani so objavljene:

-Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa

-Pogosta vprašanja in odgovori v povezavi s koronavirusom

-vzorca pogodb o čakanju na delo doma in o čakanju na delo zaradi višje sile

-odloki in ukrepi o koronavirusu

 

Gospodarska zbornica

Poslovni nasveti v času koronavirusa

Na spletni strani so objavljene:

-informacije v zvezi s koronaviruosom na področju delovne zakonodaje, likvidnosti in financ ter splošni poslovni nasveti

 

Združenje delodajalcev

Koronavirus - ključne informacije za delodajalce - ZDS

Na spletni strani so objavljene:

--Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa

Na spleti strani je podan tudi enoten elektronski naslov, na katerega lahko podjetja posredujejo vprašanja vezana na ukrepe Vlade RS v zvezi v koronavirusom: korona.mgrt@gov.si

 

Spletno mesto državne uprave:

Koronavirus COVID-19

Na spletni strani so objavljene:

- aktualne informacije in navodila vseh ministrstev Republike Slovenije v zvezi s koronavirusom COVID-19

 

 

 1. Povezave do različnih državnih institucij, ki so zadolžene za izvajanje konkretnih ukrepov

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na spletni strani spremljajte novice pod aktualnimi informacijami, kjer ministrstvo  objavlja posodobljene ukrepe MGRT za zmanjševanje gospodarske škode zaradi epidemije

 

Elektronski naslov MGRT za vprašanja, vezana na koronavirus

Na MGRT je vzpostavljen elektronski naslov korona.mgrt@gov.si, kjer so vam na voljo svetovalci MGRT z informacijami o ukrepih za obvladovanje trenutnih kriznih razmer, povezanih z virusom.

Prejeli so vrsto vprašanj, odgovori nanje so objavljeni na spletni strani  MGRT.   

 

Finančna uprava Republike Slovenije

Kakšne možnosti so na razpolago gospodarstvu na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa?

Na spletni strani so navedene:

 • že obstoječe ugodnosti na področju davčne zakonodaje za poslovne subjekte, ki imajo težave pri plačevanju davkov

 

SID banka

Ublažitev finančnih posledic širjenja virusa SARS-CoV2 v gospodarstvu

Na spletni strani so navedeni ukrepe, ki jih je pripravila SID banka v podporo gospodarstvu za ublažitve posledic širjenja virusa COVID-19.

Odprti sta tudi dve telefonski številki svetovalne službe.

 

Slovenski podjetniški sklad

Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada za omilitev posledic koronavirusa

Na spletni strani so navedeni ukrepi, ki jih je pripravil SPS  in bodo doprinesli k omilitvi posledic širjenja koronavirusa.

 

 

 1. Povezave do koristnih spletnih strani, na katerih razne organizacije nudijo brezplačne pravne nasvete vezane na ukrepe za omilitev posledic koronavirusa:

 

GV Založba

Pravni nasveti za s. p. in podjetja v izrednih razmerah - 2. del

GV založba organizira brezplačni spletni seminar z naslovom “Pravni nasveti za s. p. in podjetja v izrednih razmerah”. Na elektronski naslov naveden na spletni strani lahko posredujete vprašanja, ki bodo pojasnjena tekom seminarja. 

Seminarje si lahko ogledate tudi na Youtube kanalu IUS-INFO

 

 

 

 

 

 

 1. Najnovejše aktualne informacije in sprejete ukrepe Vlade Republike Slovenije, ki jih bomo dopolnjevali.

 

20.3.2020

Državni zbor je danes ponoči sprejel vladne predloge: 1.Na davčnem področju V nadaljevanju na kratko izpostavljamo konkretne ukrepe na davčnem področju:

1. Oddaja davčnih obračunov: podaljšujejo se roki za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil.

2. Priglasitev ugotavljanja (ali prenehanja ugotavljanja) davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov

3. Sprememba predhodne akontacije oziroma akontacije dohodnine ter akontacije davka od dohodkov pravnih oseb

4. Določitev nove zavarovalne osnove

5. Odlog in obročno plačilo davkov

6. Letna odmera dohodnine

7. Davčna izvršba

8. Odlog prispevkov za socialno varnost samozaposlenih (s.p. in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarji, odvetniki idr. zasebniki)

9. Ukrep delnega povračila nadomestila plače in izpolnjevanje REK obrazca

10. Tek rokov za opravljanje procesnih dejanj zavezancev

 

 1. Na kreditnem področju
Omogoča se odlog plačila obveznosti kreditojemalcev (tudi fizičnih oseb, društev, zavodov in ustanov), ki zaradi epidemije in ukrepov povezanih z njo, svojih obveznosti ne bodo sposobni poravnati.

Sprejet je bil Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, s katerim bodo banke lahko odlog plačila obveznosti odobrile:

 • gospodarskim družbam,
 • zadrugam,
 • fizičnim osebam, ki zaposlujejo osebe,
 • samozaposlenim ter nosilcem
 • kmetijskega gospodarstva,
 • ki imajo sedež ali stalno prebivališče na območju Republike Slovenije.

Odlog kreditnih obveznosti bo mogoč tudi za kredite fizičnih oseb, društev, zavodov in ustanov.

 

Ukrepi so določeni v:

- Zakonu o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev,

- Zakonu o interventnih ukrepih na javno finančnem področju,

- Zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javno pravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19),

- Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov.

 

Več informacij je na voljo na spletnih  straneh:

Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

Državni zbor sprejel vladne predloge na davčnem in kreditnem področju

 

Paket interventnih zakonov si lahko ogledate tudi na spletni strani Združenja delodajalcev:

https://www.zds.si/sl/o-zds/novice/paket-interventnih-zakonov/

 

Podaljšani roki za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil

 

Vlada je sprejela tudi zakon s katerim podaljšuje rok za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil. Končni datum oddaje za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) je prestavljen iz 31. marca na 31. maj 2020.

 

21.3.2020

 

Na spletni strani pravno informacijskega sistema Slovenije so bili danes na enem mestu objavljeni veljavni pravni predpisi, ki so bili sprejeti za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19. Vse predpise si lahko ogledate na povezavi http://www.pisrs.si/Pis.web/aktualno

 

Pri tem izpostavljamo predpis, ki neposredno vpliva na gospodarstvo in sicer Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov v Republiki Sloveniji.

Odlok določa, da se z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve, storitve iger na srečo.

Navedena prepoved ne velja za:

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,

-        lekarne,

-        prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

-        program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,

-        kmetijske prodajalne,

-        bencinske servise,

-        banke,

-        pošto,

-        dostavne službe,

-        trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter

-        druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Izvzeto je tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot jih ureja zakon za varstvo potrošnikov.

Povezava do odloka: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODLO2010

 

22.3.2020

 

Vlada RS je sporočila, da je oblikovana Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega #protiKoronapaketa #PKP1 s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije.

Vlada Republike Slovenije bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek, 23.03.2020. Zakonski predlog bo pripravljen do petka, 27.03.2020. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.

 

Več informacij o tem, katere so prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za #PKP1 si lahko ogledate na spodnji povezavi.

 

Usmeritve naj bi obsegale tudi način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje ter način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

 

Vlada pospešeno pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

 

 

23.3.2020

 

Ker je v Občini Kranjska Gora veliko število namestitvenih kapacitet, želimo lastnike in upravljavce le- teh seznaniti, da je z dnem 16.3.2020 stopil v veljavo Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov v Republiki Sloveniji.

 

Odlok med drugim določa, da se z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 ZAČASNO PREPOVEDUJE ODDAJA NAMESTITVENIH KAPACITET.

Vse lastnike in upravljavce namestitvenih kapacitet tako opozarjamo, da vse do preklica ni dovoljeno oddajati namestitvenih kapacitet in istočasno tudi ne sprejemati novih gostov v njih.

Nadzor nad odlokom opravlja Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije in območni zavodi za zdravstveno varstvo, zdravstveno nadzorstvo pa zdravstvena inšpekcija. V primeru kršenja odloka lahko posreduje tudi policija, ki ta odlok izvaja na terenu. Če policisti ugotovijo kršitve, inšpektoratu sporočijo podatke o kršiteljih.

 

Povezava do odloka: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODLO2010

 

 

24.3.2020

 

Ukrepi za ohranjanje delovnih mest:

 

Vse prispevke v obe blagajni zaposlenih, ki so na čakanju, bo prevzela država oziroma proračun, Nadomestila za vse bolniške odsotnost v času epidemije krije zdravstvena zavarovalnica in ne več delodajalec. Vse pravice zavarovancev ostajajo ohranjene.

 

Za delavce, ki ne delajo zaradi varstva otrok, nezmožnosti prihoda na delo ipd bo izenačen status s statusom delavcev na čakanju na delo.

 

Sprejeta je vrsta usmeritev za pomoč samozaposlenih: do izredne pomoči bodo upravičeni vsi, ki bodo s posebno izjavo razglasili prizadetost zaradi krize.

Samozaposleni, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače, odpisani bodo vsi prispevki oz. bo le te kril državni proračun.

 

25.3.2020

 

PROTIKORONA PAKET ZA POMOČ PREBIVALSTVU IN GOSPODARSTVU

Predsednik vlade je skupaj z ministrsko ekipo in koordinatorjem strokovne posvetovalne skupine Matejem Lahovnikom včeraj predstavil paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, t.i. “protikorona paket” (smernice z naborom ukrepov za omilitev posledic "korona" epidemije za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31.5.2020 za pripravo zakona), ki ga je vlada obravnavala na ponedeljkovi večerni seji.

Paket ukrepov zajema:

 • ukrepe za ohranjanje delovnih mest
 • vzpostavitev sistema nagrajevanja zaposlenih v kritičnih dejavnostih
 • ukrepe za izboljšanje položaja ljudi ter
 • vrste usmeritev za pomoč samozaposlenim.

Besedilo krovnega zakona še ni na razpolago, obravnava na Vladi RS je predvidena za petek 27.3.2020. Predstavljene smernice si lahko na spodnji povezavi (dokument je objavljen na desni strani spodnje spletne strani). 

Več na povezavi: Predstavitev protikorona paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

 

ENOTNA INFORMACIJSKA TOČKA SPIRIT SLOVENIA

Spirit Slovenija - Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije je na svoji spletni strani ustvarila enotno informacijsko točko ukrepov v podporo gospodarstvu za ublažitev posledic vpliva COVID - 19. Na njej si lahko ogledate aktualne informacije za podjetja in samozaposlene na različnih področjih vezanih na trenutno situacijo. 

Več na povezavi:

Javna agencija

 

OBVESTILO AJPESA ZA TURISTIČNO GOSPODARSTVO

Ajpes izvajalce nastanitvene dejavnosti obvešča, da jim zaradi trenutnih okoliščin, v katerih gostov nimajo in imajo nastanitvene obrate zaprte skladno z zgoraj navedenim odlokom, v Registru nastanitvenih obratov ni treba spreminjati podatka o statusu objekta (sprememba iz »Aktiven« v »Neaktiven« ni potrebna). Če je izvajalec nastanitveni obrat zaprl zaradi drugih okoliščin, pa spremembo lahko uredi skladno z navodili Ajpes.

 

28.03.2020

 

Sprejet je bil zakon o Odlogu kreditov. Pregledate ga lahko na tej spletni strani

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO8184#

 

 

 

29.03.2020

 

SPREJETI NOVI VLADNI UKREPI ZA ZAJEZITEV ŠIRJENJA EPIDEMIJE COVID-19

Vlada Republike Slovenije je na sobotni seji sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, t.i. zakonski #protiKoronapaket #PKP1. Megapaket gre sedaj v potrditev v DZ in bo predvidoma sprejet tekom tedna.

Vse informacij o Protikoronapaketu si lahko ogledate na linku: Link 

Povezava do PDF datoteke zakona o interventnih ukrepih

( https://www.gov.si/assets/vlada/Seja-vlade-SZJ/2020/03-2020/tc_1.pdf )

POZOR! Obrazložitev posameznih členov se nahajajo na koncu dokumenta (od strani 49 naprej )

 

Vse zgoraj zapisano izhaja iz zakona sprejetega na Vladi, zato bo v fazi zakonodajnega postopka lahko prišlo še do bistvenih sprememb.

 

31.03.2020

 

PREDLOGI UKREPOV DESTINACIJE JULIJSKE ALPE ZA OMILITEV POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19 NA PODROČJU TURIZMA

 

Turizem Kranjska Gora in Občina Kranjska Gora sta ves pretekli teden tesno sodelovala pri pripravi predlogov za sprejetje ukrepov Interventnega zakona. V skupini, ki jo sestavljajo tudi občine skupnosti Julijske Alpe sta sodelovali tudi Eva Štravs Podlogar iz MGRT in članica svetovalne ekipe Ema Pogačar. Pripravili smo nabor 22 predlogov od katerih je bilo 18 upoštevanih. Vsi predlogi so izhajali iz opravljene ankete, ki smo jo izvedli v začetku meseca marca.

Danes se pričnejo priprave na sprejetje 2. faze ukrepov, le ti bodo po namenjeni neposredno turističnemu gospodarstvu. V kolikor imate kakršen koli predlog vas prosim, da ga naslovite na mail blaz.veber@kranjska-gora.eu. 

Predloge ukrepov destinacije Julijske Alpe za omilitev posledic epidemije COVID-19 na področju turizma si lahko ogledate tukaj

 

01.04.2020

 

BREZPLAČNI WEBINAR: Kako izkoristiti prve ukrepe vlade? Izzivi in priložnosti v gostinstvu in turizmu


The Slovenia v četrtek 2.4.2020 ob 17.00 pripravlja brezplačni webinar oz. spletni seminar.
Webinar bo vodil direktor podjetja IQbator in ustanovitelj znamke The Slovenia ter solastnik globalnega podjetja InYourPocket mag. Niko Slavnić njegova sogovornica pa bo odvetnica Nina Globočnik.

Na spletnem seminarju boste izvedeli kakšne so priložnosti financiranja za gostince in turistične obrate, nadomestila, ki so jih v  vladnih ukrepih pripravili v prvem svežnju in komu so namenjena ter kdo je do njih upravičen, kdo je upravičen do likvidnostnih krediteov in kakšne so alternativne oblike načinov zaposlovanja. 

 

Prijave na slovenia.com/webinar-the-restaurants

 

02.04.2020

 

ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE - ODDAJA VLOG ZA DELNO POVRAČILO NADOMESTIL PLAČ - KRATKI ROKI

Dne 28.3.2020 je stopil v veljavo Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP; Uradni list RS, 36/2020). V njem so podani ukrepi in tudi navodila za izvajanje ukrepov na področju plač in prispevkov.  Za izvajanje dela zakona, ki se nanaša na delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije je pristojen Zavod RS za zaposlovanje. Na spletni strani zavoda so objavili navodila za oddajo vloge delodajalcev, ki želijo uveljavljati:

 

 1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim, ki jim začasno delodajalec ne more zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujete v zakonu navedene pogoje,
 2. povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni).

 

Povezava do spletne strani:  ZRSZ - IntUkrep Povračilo nadomestila plače

 

Pri tem vas želimo opozoriti, da se obe vlogi oddajata na Portalu za delodajalce. Vaše podjetje morate za oddajo vloge registrirati na omenjenem portalu. Zavod je tudi objavil obvestilo, da je zaradi povečanega števila registracij novih podjetij na njihovem portalu za delodajalce bistveno podaljšan čas za potrditev registracije novo registriranih podjetij in vnos pooblastil pri že registriranih podjetjih.

 

 

Obenem navajamo še ključne informacije vezane na obe vlogi:

 

 • Vlogo oddate elektronsko na  portalu za delodajalce. Pred prvo uporabo portala se registrirate. Za datum prejema vloge se šteje datum, ko jo prejme njihov informacijski sistem.
 • Vlogo predložite v 8 dneh od napotitve zaposlenega na začasno čakanje na delo, vendar najkasneje do 30. 9. 2020. 
 • Delno povračilo nadomestila plače lahko uveljavljate tudi delodajalci, ki ste zaposlene napotili na začasno čakanje na delo pred uveljavitvijo tega zakona, če vlogo predložite v 8 dneh od uveljavitve zakona (5.4.2020) in izpolnjujete v njem navedene pogoje. 
 • O vlogi odločajo na Zavodu z odločbo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP). O popolni vlogi odločijo v 30 dneh.

 

Do danes s strani pristojnih institucij (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve) žal še nismo prejeli odgovora ali bosta navedeni vlogi enaki tudi ob sprejetju novega “megapaketa” oziroma ali je potrebno vlogi za uveljavljanje pravic do nadomestila uveljavljati do 5.4.2020 (8 dni od uveljavitve zakona) tudi v primeru sprejetja zakona, ki ga sedaj obravnava državni zbor in še ni stopil v veljavo. Navedeno vprašanje se nanaša na vse delodajalce, ki ste zaposlene napotili na čakanje na delo že pred 28.3.2020.  Takoj, ko bomo prejeli odgovor, ga bomo navedli tudi v tem zavihku in pod zadnjimi informacijami 

 

AVTOMATIČEN ODLOG PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST SAMOZAPOSLENIM

 

Samozaposlenim (s.p.-jem in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarjem, odvetnikom idr. zasebnikom), ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje, bo zagotovljen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020. Do odloga bo zavezanec upravičen avtomatično, kar pomeni, da mu ne bo treba vlagati vloge. Neporavnane prispevke mora upravičenec poravnati najkasneje do 31. 3. 2022. Plačilo je možno v enkratnem znesku ali obročno, pri čemer v primeru plačila vseh prispevkov do 31. 3. 2022, na zneske odloženih prispevkov ne tečejo zamudne obresti. VEČ O

Obenem vse samozaposlene pozivajo, da si uredijo aplikacijo e-davki. Namestitev aplikacije je preprosta. Navodila so navedena tukaj.

 

UKREPI MINISTRSTVA ZA UBLAŽITEV IN ZAJEZITEV POSLEDIC PANDEMIJE

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo v okviru širšega Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo pripravili številne ukrepe, s katerimi bomo zajezili oziroma omilili posledice pandemije. Zajeti smo poskušali različne skupine prebivalstva, med njimi tudi starejše, velike družine, socialno ogrožene, prav tako tudi zaposlene, samozaposlene in študente. Ukrepi so bili v Državnem zboru Republike Slovenije že sprejeti, vendar še ne veljajo saj še nisi bili objavljeni v Uradnem listu. VEČ O

 

https://www.gov.si/novice/2020-04-03-ukrepi-ministrstva-za-ublazitev-in-zajezitev-posledic-pandemije/

 

 

07.04.2020

 

NOV SPLETNI SEMINAR ZA GOSTINCE

V četrtek 9.4. ob 17.00 uri bo na sporedu že drugi The Webinar, kjer bo glavna tema dostava na dom kot možnosti za preživetje restavracij. Predaval bosta gosta iz spletne platforme Wolt in WeVino. Vljudno vabijo vse gostince, da se pridružijo BREZPLAČNEMU spletnemu seminarju. Prijave potekajo preko spletnega obrazca

 

08.04.2020

 

KORISTNE INFORMACIJE ZA GOSPODARSTVO IZ OBRTNO-PODJETNIŠKE ZBORNICE JESENICE

Tokrat vas v sodelovanju z OZS opozarjamo na:

 

1.  FURS je pripravil pojasnila za delodajalce: Katere ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost za vaše zaposlene lahko izkoristite in kako? Tabelo oz. preglednico najdete TUKAJ!

 

POGOSTA VPRAŠANJA O INTERVENTNEM ZAKONU

 

2. Zavod RS za zaposlovanje pripravlja NOVO VLOGO za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo. Celotno obvestilo najdete TUKAJ!

 

3. Ukrepi na davčnem področju za SAMOZAPOSLENE! V celoti jih najdete TUKAJ!

 

POZOR!!! Ker plačilni promet v petek, 10.4.2020, ko zapade v plačilo akontacija davka od dohodkov pravnih oseb in akontacija dohodnine od dohodkov iz dejavnosti, ne bo deloval zaradi velikonočnih praznikov, pozivamo davčne zavezance, da obveznosti poravnajo najkasneje 9.4.2020. Izpostavljamo, da samostojni podjetniki in družbeniki poslovodne osebe, ne bodo upravičeni do temeljnega dohodka, v kolikor obveznosti do davčne uprave ne bodo poravnane na dan uveljavitve zakona! Stanje zapadlih neplačanih obveznosti preverite na eKartici.  Ne pozabite, poravnane morajo biti obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih pobira davčni organ (davki, carine, trošarine, prispevki, NUSZ, upravne takse, ipd ...)

 

4.  Odsotnost z dela in bolniški stalež zaradi novega koronavirusa (COVID-19): ZZZS je objavil pojasnila v zvezi z bolniškimi staleži oziroma zaradi odsotnosti z dela ZARADI ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV

 Podrobnosti najdete TUKAJ!

 

09. 04. 2020

 

ŠE EDEN V VRSTI SPLETNIH SEMINARJEV

Glavna tema spletnega seminarja bo Turizem in kako izkoristiti 4.0 tehnologije v krizi? #TourismFromZero. Brezplačni webinar bo potekal v četrtek, 16. 04.2020 ob 17. uri in je namenjen vsem deležnikom s področja turizma. Prijave potekajo preko spletnega obrazca.   

 

10. 04. 2020

 

POJASNILA ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE

ZZZS je na svoji spletni strani objavil kratka pojasnila v zvezi z odsotnostjo z dela kot posledica koronavirusa in glede bolniškega staleža.

 

14. 04. 2020

 

SPLETNI SEMINAR GOSPODARSKE ZBORNICE

Ker tudi po uveljavitvi Zakona o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ostaja veliko dilem, saj veliko vprašanj še nima enoznačnega odgovora so na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali poseben spletni seminar. Na brezplačnem webinarju bodo sodelovale svetovalke pravne službe in infopike in poskušale s svojimi odgovori pojasniti določena zagate v zvezi z interventnimi zakoni v sklopu Mega Protikorona paketa. Webinar bo potekal v sredo, 15. 04. 2020 med 12. in 13. uro. Prijave zbirajo na tej spletni strani.

POZOR! Tudi, če na webinarju ne boste aktivno sodelovali je prijava obvezna.

 

IZJAVA ZA PRIDOBITEV TEMELJNEGA DOHODKA IN OPROSTITEV PLAČILA PRISPEVKOV JE ŽE NA VOLJO

 

Dostopna je na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. 5. 2020. Izjave ni mogoče vložiti v fizični (papirnati) obliki. Navodila za uporabo aplikacije in več o izjavi sami ter kdo vse je upravičen do oprostitve prispevkov ter za pridobitev temeljnega dohodka je objavljeno na spletni strani gov.si.

 

21. 04. 2020

 

VIRTUALNO SREČANJE TURISTIČNEGA GOSPODARSTVA SKUPNOSTI JULIJSKE ALPE

 

V skupnosti Julijske Alpe so za deležnike turističnega gospodarstva pripravili posebno virtualno srečanje na temo »Turizem na območju Julijskih Alp – aktivnosti za ponoven zagon in nova realnost po COVID-19. Virtualno srečanje bo potekalo v četrtek, 23. aprila 2020 s pričetkom ob 11. uri.

 

Na virtualno srečanje se lahko pridružite s klikom na povezavo nekaj minut pred začetkom srečanja.  Virtualno srečanje bo potekalo predvidoma do 13. ure

 

22.04.2020

 

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE SPREJELA #PKP2: PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNEM UKREPU ZAGOTOVITVE DODATNE LIKVIDNOSTI GOSPODARSTVU ZA OMILITEV POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19

 

Vlada je na seji dne 21.4.2020 sprejela:

 

- Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo  (t.i. protikorona paket 1)

- Predlog Zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (t.i. protikorona paket 2)

Oba predloga je predložila v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku. S prvim predlogom dodatno opredeljuje nekatere nejasnosti, ki so se v zvezi z ZIUZEOP (protikorona paketa 1) pojavile v praksi

Z drugim predlogom želi olajšati položaj gospodarskih družb pri najemanju nujno potrebnih likvidnostnih bančnih posojil in na ta način prispevati k ohranjanju gospodarske stabilnosti v državi. 

 

Oba predloga si lahko ogledate na tej povezavi

Poudarjamo, da mora oba predloga zakona sprejeti še Državni zbor RS.

 

30.04.2020

 

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI NA TERASAH IN LETNIH VRTOVIH V ČASU COVID-19
Določila Odloka o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS št. 59/2020) določajo, da je od 4. maja 2020 dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih.

Pred nekaj minutami je NIJZ objavil priporočila in navodila za gostince ter goste.

Ogledate si jih lahko na tej povezavi

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/gostinstvo_terase_in_vrtovi.pdf

 

PREDLOGI UKREPOV ZA MGRT IN PRIPRAVO 3. SVEŽNJA UKREPOV #PKP3

 

v sklopu skupnosti Julijske Alpe pripravljamo predloge ukrepov za pripravo tretjega svežnja ukrepov, imenovanega Protikorona zakon (#PKP3). Slednji je v celoti namenjen turističnemu gospodarstvo Slovenije, ki je z uveljavitvijo ukrepov za zajezitev COVID-19 ena izmed najbolj ogroženih panog, saj je bila le-ta v celoti zaustavljena.

 

Predloge smernic in ukrepov smo pripravili v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije (TGZ) in ostalimi združenji, ki so navedeni na koncu pisma posredovanega g. Zdravku Počivalšku, ministru za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo.

 

Pripravili smo predlog dodatnih ukrepov v pomoč turističnemu gospodarstvupredlog zagona turističnega gospodarstva in predlog zaščitnih ukrepov v turizmu. Obenem smo ministra pozvali, da sta sprejetje predlaganih ukrepov ter čim hitrejši ponovni zagon poslovanja odločilnega pomena za poslovno preživetje turističnih družb in ohranitev delovnih mest.

 

POZOR! NUJNO OPOZORILO V ZVEZI Z VLAGANJEM VLOG NA ZRSZ ZA POVRAČILO NADOMESTILA PLAČE

 

Tisti, ki ste z oddajo vloge na ZRSZ za povračilo nadomestila plače zamudili (ker je niste oddali do 18. 4. ali v 8 dneh od napotitve delavcev na čakanje) ali je niste oddali, ker ste menili, da ne izpolnjujete kriterijev, jo lahko oddate še v 8 dneh od uveljavitve ZIUZEOP-A, to je do 8. 5. 2020. Tudi za delavce, ki so bili doma od 13. 3. dalje. To določa 52. člen prehodnih in končnih določb ZIUZEOP-A. Enako lahko storite tudi tisti delodajalci, ki vam je bila vloga zavrnjena.

 

VELJATI SO ZAČELI NOVI ZAKONI:

 

Čeprav je bilo sprva predvideno, da naj bi novi zakoni začeli veljati 7.5.2020, so bili zakoni objavljeni že v Uradnem listu št. 61/2020 in so začeli veljati s 1. 5.2020. V skladu s tem so bila posodobljena navodila Svetovalnega centra OZS (povezave se skrivajo v naslovih):

 

 

15.05.2020

 

PRIPOROČILA NIJZ ZA GOSTINSKE IN TURISTIČNE STORITVE TER OPOZORILO KOMUNALA KRANJSKA GORA

 

Vlada RS je sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in tako je prenehal veljati Odlok o prepovedi ponujanja in prodajanja storitev. Od ponedeljka, 18. maja 2020 se bodo ponovno lahko odprli objekti-nastanitveni obrati, ki imajo do 30 sob, planinske koče in hostli pod določenimi pogoji. Priporočila NIJZ, ki jih morate upoštevati za varno obratovanje oz. izvajanje turističnih in gostinskih storitev v času epidemije si lahko preberete na tej povezavi. Prav tako vas še enkrat opozarjamo na dopis Javnega podjetja Komunala Kranjska Gora, s katerim opozarjajo kako je potrebno ravnati, da bi preprečili okužbe z bakterijami, ki se lahko razvijejo v vodovodni napeljavi, če le-ta dolgo ni v uporabi.

 

25. 5. 2020

 

Gre za predloge tretjega Protikorona zakona #PKP3, zato so še možne prilagoditve in spremembe. Zakon bo stopil v veljavo, ko bo sprejet v Državnem zboru. Tudi potem, ko bo sam zakon že sprejet so možni amandmaji zakona.

 

#PKP3

 

 1. Sofinanciranje skrajšanega delovnega časa
 2. Podaljšanje ukrepa čakanje na delo za gostinski in turistični sektor
 3. Voucherji / boni za spodbujanje domače potrošnje na področju turizma in gostinstva

 

 

 1. UKREP DELNEGA SUBVENCIONIRANJA SKRAJŠANJA POLNEGA DELOVNEGA ČASA

Vsebina in časovna omejitev:

ureja možnost odreditve dela s skrajšanim delovnim časom ob hkratni delni napotitvi na začasno čakanje na delo delavca, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, na način, da delodajalec delavcu zagotavlja delo vsaj za polovični delovni čas

 

 • delodajalec, ki zagotavlja delo za vsaj polovični delovni čas, lahko zaradi povračila izplačanega nadomestila plače za preostali del delovnega časa do polnega delovnega časa, za katerega je delavcu odrejeno čakanje na delo v deležu od 5 do 20 ur tedensko, uveljavlja delno povračilo nadomestila plače zaradi odreditve dela s skrajšanim delovnim časom, določeno s tem zakonom
 • časovna omejitev: 1. 06. – 31. 12. 2020

 

Pogoji

 

Do subvencije po tem zakonu lahko uveljavlja delodajalec, ki je pravna ali fizična oseba in ki je bil v Poslovni register Slovenije vpisan pred 13 marcem 2020 ter zaposluje delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas in po njegovi oceni najmanj 10 zaposlenim mesečno ne more zagotavljati najmanj 90 dela (to pomeni, da jim ne more zagotavljati dela za vsaj 36 ur/ teden)

 •       do subvencije niso upravičeni neposredni ali posredni uporabniki proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna občine, katerega delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 50

 

 •       odreditev dela s skrajšanim delovnim časom na podlagi tega zakona ni možna delavcu v času teka odpovednega roka

 

Dodatni pogoji

 

Pred sprejetjem odločitve o odreditvi dela s skrajšanim delovnim časom se mora delodajalec o obsegu dela s skrajšanim delovnim časom, številu zaposlenih, ki jim bo takšno delo odrejeno, in trajanju odreditve posvetovati s sindikati pri delodajalcu, če sindikata pri delodajalcu ni, pa s svetom delavcev, in pridobiti pisno mnenje sindikata oziroma sveta delavcev. Če pri delodajalcu ni sindikata niti sveta delavcev, mora delodajalec pred sprejetjem odločitve obvestiti delavce na pri delodajalca običajen način.

 

Pravice in obveznosti delavca:

 

A. pravico do plačila za delo v času, ko dejansko dela,

B. za čas do polnega delovnega časa, ko v okviru odrejenega skrajšanega delovnega časa ne dela, pravico do nadomestila plače, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja delam iz poslovnega razloga,

C. pravico do odmora med delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu,

D. obveznost, da na zahtevo delodajalca opravlja delo s polnim delovnim časom

 

Postopek

 

Delodajalec pisno odredi ( SKLEP) delavcu delo s skrajšanim delovnim časom V pisnem napotilu določi obseg skrajšanega delovnega časa, ki ne sme biti krajši od polovice polnega delovnega časa, čas trajanja dela s skrajšanim delovnim časom, razporeditev delovnega časa ali način razporeditve delovnega časa, čas trajanja odmora med delom, višino povračila stroškov v zvezi z delom, možnost in način poziva delavcu, da delo ponovno opravlja s polnim delovnim časom ter višino nadomestila plače.

 

Postopek uveljavljanje subvencije

 

Vloga za dodelitev subvencije (skupaj z dokazili o izpolnjevanju pogojev tj vpisan pred 13 marcem 2020 ter zaposluje delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas in po njegovi oceni najmanj 10 zaposlenim mesečno ne more zagotavljati najmanj 90 dela, nadalje izjavo s katero se zaveže, da v obdobju prejemanja subvencije in še mesec dni po tem obdobju ne bo kršil prepovedi odpuščanja iz poslovnih razlogov/ali večjemu število delavcev, soglasje za objavo podatkov) na ZRSZ najpozneje v 15 dneh po odreditvi skrajšanega delovnega časa, na tej podlagi z zavodom sklene pogodbo

 

 • POZOR! Delavca, ki je upravičen do dela s krajšim delovnim časom in prejema delno nadomestilo na podlagi predpisov o PIZ ali je upravičen do dela s krajšim delovnim časom na podlagi predpisov o zdravstvenem zavarovanju ali starševskem varstvu, delodajalec ne sme napotiti na delo s skrajšanim delovnim časom

 

Subvencija za ohranitev zaposlitve znaša 

 

 • 448 eura na delavca mesečno ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas v obsegu od 20 do vključno 24 ur tedensko,
 • 336 eura na delavca mesečno ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas v obsegu od 25 do vključno 29 ur tedensko,
 • 224 eura na delavca mesečno ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas v obsegu od 30 do vključno 34 ur tedensko,
 • 112 eura na delavca mesečno ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas v obsegu 35 ur tedensko
 • Za čas, ko bo delavec delal, mu pripada sorazmerni del plače in druga povračila stroškov v zvezi z delom

(prevoz na delo, malica, Za čas, ko delavec ne bo delal (to je čas za katerega mu je bil delovni čas skrajšan) pa mu pripada nadomestilo plače v višini 80% osnove iz 137 7 ZDR 1 (kot za čakanje na delo iz poslovnega razloga) V kolikor delavec ne bo delal s krajšim delovnim časom celoten mesec (ali bo na dopustu, bolniški, se bo subvencija ustrezno preračunala na sorazmerni del.

 

Obveznosti delodajalca

 

1. redno izplačevati plačo in nadomestilo plače v sorazmernem delu,

2. ne sme v obdobju prejemanja subvencije in še mesec dni po tem obdobju začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcem, ki jim je odredil delo s skrajšanim delovnim časom, ali odpovedati pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov, razen če je bil program razreševanja presežnih delavcev sprejet že pred 13. marcem 2020 in delodajalec za te delavce ni uveljavil subvencije po tem zakonu ali ZIUZEOP, odrejati nadurnega dela, neenakomerno razporediti ali začasno prerazporediti delovnega časa, če to delo lahko opravi z delavci, ki jim je odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom

3. je dolžan voditi evidenco o izrabi delovnega časa delavca,

4. delodajalec mora sporočiti Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, da je delavcu odredil delo s skrajšanim delovnim časom po tem zakonu, najpozneje v treh delovnih dneh od dneva odreditve.

 

Sankcije

 

Če delodajalec ravna v nasprotju s prejšnjim odstavkom, mora prejeta sredstva, z zakonitimi zamudnimi obrestmi v celoti vrniti (enako velja za primer likvidacije, ali v primeru izplačila dobička, nakupov lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela.

 •  subvencija se lahko kombinira tudi z drugimi ukrepi za podporo ohranjanju delovnih mest, če kombinirana podpora ne povzroči prekomernega nadomestila za stroške plač posameznega delavca, to pomeni, da je ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je združljiv z ukrepom čakanja na delo.

Tako bo delodajalec lahko imel nekatere delavce na čakanju na delo, drugim pa bo odredil delo s skrajšanim delovnim časom

 

 • do izvajanja tega ukrepa so upravičeni tudi delodajalci, ki jim sredstva ne bodo dodeljena ali pa za njih ne bodo niti zaprosili.
 1.  UKREP POVRAČILA NADOMESTILA PLAČE DELAVCEM NA ZAČASNEM ČAKANJU NA DELO

Vsebina in časovna omejitev:

 

Veljajo enaki pogoji kot prej po ZIUZEOP (VSI DELODAJALCI!) kdo lahko uveljavlja vsaj 10% upad prihodkov v letu 2020 zaradi epidemije glede na leto 2019.

 

Pogoji:

 

 • Pravna ali fizična oseba, ki je vpisana v PR pred 13.3.2020
 • Po njegovi oceni vsaj 10% zaposlenim ne more zagotavljati 90% dela
 • Zaposluje delavce na podlagi pogodbe za polni delovni čas ter delavec v času ukrepa ni že v odpovednem roku
 • posvet delodajalcev s sindikatom oz. svetom delavcev oz. zavodom za zaposlovanje
 • delodajalec v obdobju sofinanciranja skrajšanega del. časa in še mesec po koncu koriščenja ne bo smel prekiniti del. razmerja z delavci, ki jim je odredil delo s skrajšanim delovnim časom (različne interpretacije tega dela zakona)
 • Delodajalec ne sme odrejati nadurnega dela ostalim zaposlenim 

 

Kaj prinaša ukrep?

 

 • Delodajalec plača zaposlenemu za skrajšani delovni čas nadomestilo 80% plače, za del ko dela mu izplača normalen delež z vsemi dodatki
 • sofinanciranje za najmanj 5 ur do največ 20 ur mesečno,
 • subvencija znaša od 112€ do 448€ (odvisno od števila ur, ki ga delodajalec določi za skrajšani delovni čas)
 • delavec ohranja VSE pravice iz delovnega razmerja
 • izplačilo subvencije: mesečno (za pretekli mesec)
 • največ 5 mesecev za posameznega zaposlenega (najkasneje do 30.11.2020)
 • delavcu se izda odredba podobna kot za čakanje na delo, nato se na Zavodu za zaposlovanje odda vloga

Upravičenci :

 • 55.10 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
 • 55.20 – Dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje,
 • 55.30 – Dejavnost avtokampov, taborov,
 • 56.10 – Dejavnost restavracij in druga strežba jedi,
 • 79.1 – Dejavnost potovalnih agencij in organizatorjev potovanj

Igralnice, organizatorji sejmov, srečanj in razstav

 • Nadzor: inšpektorat za delo

Ukrepov čakanja na delo in subvencioniranja skrajšanega del. časa ne bo možno kombinirati oz. istočasno koristiti

 

 1. VOUCHERJI / BONI ZA SPODBUJANJE DOMAČE POTROŠNJE NA PODROČJU TURIZMA IN GOSTINSTVA
 • Upravičenci:
 • Starejši od 18 let 200€,
 • mlajši od 18 let 50€
 • plačilo nočitve oz. nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, glamping naseljih in na turističnih kmetijah. Gre za namestitve, ki so kategorizirane in tako pri AJPES-u zavedene v registru nastanitvenih obratov
 • Možnost porabe pri več ponudnikih
 • Velja pri:
 • 55.10 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov
 • 55.20 – Dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje
 • 55.30 – Dejavnost avtokampov, taborov
 • Veljavnost: od 19.06. 2020 do 31.12.2020
 • Multiplikativen učinek -> spodbuda za trošenje pri ponudnikih storitev in ostalih turističnih dejavnosti na destinacijah samih
 • Ponudnik storitve oziroma upravičenec bo od Finančne uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: FURS) prejel sredstva v višini unovčenega bona. Način unovčitve bona preko informacijskega sistema FURS in povračila sredstev s strani FURS predpiše Vlada Republike Slovenije z uredbo v osmih dneh po uveljavitvi tega zakona.
 • Za namen izvajanja tega člena FURS pridobi podatke, ki jih AJPES zagotavlja FURS z neposrednim prevzemom podatkov, iz registra nastanitvenih obratov o gostih in prenočitvah iz knjige gostov iz baze podatkov eTurizem Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve:

 

 • zaporedno številko prijave gosta,
 • podatke o gostu (ime in priimek, datum rojstva, spol, državljanstvo in številko in vrsto identifikacijskega dokumenta,
 • datum prihoda in odhoda
 • uro prihoda in odhoda gosta
 • datum prijave in odjave gosta
 • podatke o gostitelju (ime in priimek oziroma naziv gostitelja, matično številko gostitelja oziroma EMŠO gostitelja, ki ni zavezan k vpisu v register nastanitvenih obratov skladno z zakonom, ki ureja gostinsko dejavnost, ter naslov oziroma sedež in poslovni naslov gostitelja)
 • podatke o nastanitvenem objektu oziroma obratu ( naziv, naslov ter identifikacijsko številko nastanitvenega obrata iz registra nastanitvenih obratov, če je gostitelj zavezan k vpisu v register nastanitvenih obratov v skladu z zakonom, ki ureja gostinsko dejavnost)
 • Ukrep se začne izvajati: 19.06.2020

Nadzor nad ponudnikom storitev: Tržni inšpektorat Republike Slovenije - Finančna uprava Republike Slovenije zagotavlja potrebne podatke za izvajanje nadzora (podatke o ponudniku storitev: matična številka zasebnika ali pravne osebe in davčna številka; - podatke o osebi, ki je unovčila bon – upravičencu do bona (gosta): osebno ime upravičenca do bona, davčna številka; - datum prihoda in odhoda gosta)

 

Ob prijavi na dan prihoda bo treba ponudnika storitve obvestiti, da bi za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik bo nato v Fursov informacijski sistem vnesel podatke o upravičencu, Furs pa bo v njem označil unovčenje bona pri upravičencu in zmanjšal njegovo dobroimetje, vrednost bona v znesku opravljene storitve pa izplačal ponudniku storitve.

 

Od 15.06.2020 naprej ministrstvo in direktorat za Turizem pripravlja posebna izobraževanja in navodila za ponudnike.

GREEN&SAFE - zaveza odgovornemu, zelenemu in varnemu turizmu

 

Slovenska turistična organizacija je pripravila odgovorne potovalne standarde v turizmu in jih združila v nov znak GREEN&SAFE. Z njim se označuje in poudarja visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija. PRIROČNIK je dostopen na tej povezavi.

 

Vabimo vas, da spremljate tudi:

 

Spletne strani Vlade RS
Neposredni prenos novinarskih konferenc Vlade RS na temo kornavirusa
Objave STA v angleškem jeziku na temo koronavirusa
Objave Vlade RS, MZZ, MZ ter NIJZ na družbenih omrežjih, predvsem twiterju

#ostanidoma

S Kavča

Lokalno s Kavča

LOKALNO S KAVČA

koncerti s kavča

KONCERTI S KAVČA

razvedrilo s kavča

RAZVEDRILO S KAVČA

Z nakupom domačih izdelkov podprimo lokalne pridelovalce in predelovalce hrane!

 

V teh časih je na preizkušnji marsikaj, poleg upoštevanja vseh navodil, moramo poskrbeti tudi na naš imunski sistem z vnosom zdravih surovin, ki so pogoj za zdravo hrano. Z njihovo pomočjo bomo imeli več energije, naše telo pa bo prejelo potrebne vitamine in minerale. Pomembno je, da odhode od doma resnično damo na minimum, seveda pa se nakupovanju sveže zelenjave in drugih izdelkov ne moremo izogniti. Zdaj je tudi odličen trenutek, da podpremo lokalne ponudnike, ter od zdravih surovin dobimo le najboljše. Pripravili smo vam seznam lokalnih kmetij in prodajaln, ki nudijo pridelke in izdelke tudi v teh dneh.

V kolikor imate tudi vi ponudbo kmetijskih izdelkov in pridelkov, nam to sporočite na sasa.kalan@kranjska-gora.eu in vas bomo dodali na seznam.

 

 

MINI MARKET JEZERCI – PINTAR DRAGIC S.P. (TRGOVINA Z ŽIVILI)

Jezerci 15, Gozd Martuljek: 041 311 830

 • Sadje, zelenjava, domači izdelki, meso, mlečni izdelki, kruh, …
 • Delovnik trgovine: Od 7. do 19. ure (ponedeljek do sobote), nedelja od 8. do 12. ure
 • Dostava je možna tudi na dom. Za naročila in več informacij pokličite telefonsko številko 041 311 830 (Dragica Pintar), naročeno blago vam bodo po dogovoru dostavili na dom.

 

***

 

URBAŠČEVA DOMAČIJA – EKOLOŠKA KMETIJA

Dovje 16, Mojstrana: info@tadomac.com, 031 338 181

 • Eko pirino zrnje, eko zrnje rži, ajda v zrnju
 • Naročila preko sms sporočila, elektronskega sporočila, ali telefonske številke
 • Prevzem na naslovu: Proti večeru (Po dogovoru)

 

***

 

ANGELCA HLEBANJA – NOSILKA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI

Log 10, Kranjska Gora: angelca.hlebanja@gmail.com, 070 714 761

 • Predelava mleka: jogurti - navadni, sadni, skuta, mehki sir
 • Naročila preko telefonske številke
 • Prevzem na naslovu: Vsak dan, oziroma po dogovoru.

 

***

 

SIRARSTVO PR' HLEBANJU

Srednji vrh 9, Gozd Martuljek: mojca.hlebanja@gmail.com, 041 374 245, 041 930 539

 • Mleko, jogurt, sadni jogurt, sir, kislo mleko, skuta
 • Prevzem na naslovu: Od 9. do 19. ure (po predhodnem dogovoru). Naročila preko telefonske številke, sms sporočila in elektronske pošte.
 • Dostava: Izdelke je potrebno naročiti do srede, dostavlja se ob petkih po vsej Zgornjesavski dolini (po predhodnem dogovoru). Naročilo preko sms sporočila in elektronske pošte.
 • Izdelke dostavlja tudi trgovina Mini market Jezerci

 

***

 

MYCOMEDICA D.O.O.

Podkoren 72, Kranjska Gora: orders@goba.eu, 030 666 969

 • Zdravilne gobe
 • Delavnik: Od 8. do 16. ure
 • Naročila preko spletne strani: www.goba.eu
 • Naročila oddana do 13. ure boste lahko prevzeli naslednji dan med 16. in 19. uro: dostava s Pošto Slovenije oziroma GLS – om. Vse izdelke pošljemo na naslov stranke. Zaradi varovanja poštnih in GLS delavcev predlagamo, da se, če je le mogoče, izbere plačilo preko bančnega nakazila. Na tak način je stik med dostavljavcem in stranko minimalen oziroma ga lahko sploh ni. 

 

***

 

ERIK FERTIN – NOSILEC DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI – SIRARSTVO KOZJI RAJ

Rateče 3, Rateče Planica: erik.fertin@gmail.com, 031 524 293

 • Kozje mleko, kozji jogurt, kozji sir, kozji kefir, kozja sirotka
 • Naročila preko telefonske številke
 • Delavnik: Vsak dan od 10. do 12. ure
 • Prevzem na naslovu: Naročila, ki so oddana do 15. ure tekočega dne, imajo prevzem naslednji dan.
 • Dostava je možna v Podkoren in Kranjsko Goro (Po predhodnem dogovoru)
 • Izdelki se dobijo tudi v trgovini Mini market Jezerci

 

***

 

ŠAMPINJONI, VOVK ERZAR ŠPELA S.P.

Dovje 10A, Mojstrana: SAMPINJONI.VOVK.ERZAR@GMAIL.COM, 031 229 049

 • Šampinjoni v kisu, šampinjoni v kisu s feferoni, šampinjoni v slanici neto količina 400
 • Naročila preko telefonske številke in elektronskega sporočila
 • Delovnik: Od 8. do 14. ure
 • Prevzem na naslovu: Naročilo oddano do 17. ure, lahko prevzamete naslednji dan od 8.30 ure do 14. ure.

 

***

 

SARA MOVIĆ MERTELJ – NOSILKA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI - Pr' Júrežo 

Zgornje Rute 10, Gozd Martuljek: kmetija@prjurezo.si, 041554014 (Sara) in 040440469 (Nikola)

 • Marmelade iz aronije
 • Naročila preko Facebooka, elektronske pošte ali telefonske številke
 • Delovnik: Od 8. do 9. ure
 • Prevzem in možna dostava na domu po dogovoru
 • Izdelke dostavlja tudi trgovina Mini market Jezerci

 

***

 

TRGOVINA ŽIDANA MARELA (ADV D.O.O.)

Borovška cesta 89, Kranjska Gora (Borovška cesta 38 je sedež podjetja): tanja.zidan@gmail.com, 041 327 300 (Tanja) in 041 369 701 (Žiga)

 • Med, zeliščni čaji (različni),čokolade, lešnikovi namazi, brezglutenski čokoladni izdelki (čokolade, namazi), kava , domače marmelade, kosmiči Fruštek granola, oljčno olje, bučno olje, bučna semena, čilijeve omake, vina, naravna kozmetika.

Vsi izdelki so slovenski in na vse te izdelke v tem času dajemo 30% popusta.

 • Naročila so možna preko telefona, preko Facebook strani (Trgovina Židana marela) in preko elektronske pošte.
 • Naročila oddana do 17. ure, lahko prevzamete naslednji dan osebno na naslovu podjetja vsak dan od 15. do 17. ure.
 • Možna dostava znotraj občine Kranjska Gora (Po dogovoru)

 

 

PRˈJURČO – JANEZ SMOLEJ

Spodnje Rute 27, Gozd Martuljek: janez.smolej@gmail.com, 031585974

 • Mleko (seneno)
 • Naročila in prevzem so možna preko elektronske pošte in telefona (Po dogovoru)

 

DOSTAVA HRANE NA DOM

 

Država je kot ukrep za zajezitev koronavirusa z odlokom prepovedala poslovanje gostinskih lokalov, medtem ko je zakonsko skladna rešitev še zmeraj dostava na dom.

Dostavna podjetja lahko zagotovijo higienske standarde z razkuževanjem delovnih površin in dostavnih vozil, da lahko dostavljajo hrano po domovih in podjetjih.

 

Seznam gostinskih ponudnikov, ki trenutno nudijo dostavo hrane na dom.

 

Podjetje: Top kulinarika d.o.o (Marko Miklavčič)

 

Jedi: Naročilo jedi po dogovoru, vsak dan v tednu (od ponedeljka do nedelje)

Meni

Plačilo: Po predhodnem dogovoru

Prevzem hrane: Na določenem mestu oziroma po dogovoru

Območje dostave: Občina Kranjska Gora

Kontaktna številka: (04) 588 36 00

Delovnik: Od 12. – 15.ure (malice in kosila) in od 18. – 21. ure (po dogovoru)

Socialna omrežja: Facebook (https://www.facebook.com/marko.miklavcic.1)

 

Dodatna BREZPLAČNA pomoč starejšim občanom – Brezplačna dostava živil iz trgovine in lekarne! (po dogovoru preko telefonske številke: (04) 588 36 00)).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncerti iz domov znanih slovenskih glasbenic in glasbenikov. 

 

 

Če smo se ponavadi na dober koncert odpravili od doma, se bomo tokrat doma odpravili na kavč.

K vam prihajajo ekskluzivni večeri: “Koncerti s kavča”!

Vsak ponedeljek, sredo in petek zvečer, vam bomo ob 20.15 ponudili z unikatnimi koncerti odličnih slovenskih glasbenikov in glasbenic, ki bodo iz svojega doma v vaše domove prinesli drugačne, a toliko bolj posebne koncerte!
Vse to in še več: V ŽIVO!

Sprostite se, pozabite na trenutne skrbi, naj vaše misli v svet zabave odtavajo in naj vas “Koncerti s kavča!” v polni meri zabavajo! #ostanitedoma #ostanitezdravi

***


Danes serijo Koncertov s kavča začenja Simon Vadnjal, pevec skupine Cover Lover, ki se preizkuša tudi na svoji solo poti. Letos je nastopil na EMI s skladbo "Nisi sam". Za ponedeljkov večerni koncert pripravlja nabor pesmi ob akustični kitari, poleg njegovih avtorskih pesmi, pa obljublja tudi kakšen nepričakovan cover v njegovi interpretaciji.

 

Koncerte s kavča lahko spremljate na kanalih :

 

Facebook: Koncerti s kavča in Kranjska Gora

Youtube: Kranjska Gora

Vimeo: Vživo.si
Twitter: Kranjska Gora

TV: ATM TV, ETV in GTV

 

spletna stran: 24ur.com

Prenose preko svojih kanalov pokrivajo tudi: Radio 1, Radio 2, Hitradio Antena, Radio Kranj

 

 

Ideje za preganjanje dolgčasa.

 

ZA MLADE IN MLADE PO SRCU

 

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ

Slovenski planinski muzej omogoča virtualni ogled po razstavi "Korajža je ženskega spola". 

"Korajža je ženskega spola" je prva muzejska razstava, ki govori zgolj o ženskah alpinistkah. V razstavi so predstavljeni začetki ženskega alpinizma, v osrednjem sklopu pa je predstavljenih kar dvajset alpinistk, k z osebnimi in alpinističnimi predmeti razkrivajo svoje zgodbe ter odpirajo osebne arhive. 

Virtualni ogled razstave "Korajža je ženskega spola". 

Korajža je ženskega spola - Virtualni sprehod

 

GLEDALIŠČE POVEZUJE - LUTKOVNO GLEDALIŠČE

Dvorane Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v naslednjih dneh prazne, zato bodo nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazali preko spleta. Posnetki so sicer delovne narave in niso namenjeni javnemu predvajanju.

https://vimeo.com/showcase/6866479

 

RADIJSKE IGRE - Gledališki portal SIGLEDAL

Gledališki portal Sigledal v sodelovanju z RTV Slovenija pa vabi k poslušanju radijskih iger. Po seznamu radijskih iger je mogoče brskati s pomočjo iskalnika, ki omogoča iskanje po različnih parametrih (avtor, naslov, režiser, kategorija). 

Sigledal - portal slovenskega gledališča

 

ESCAPEBOX - NAREDI SAM

Namizne, družabne in miselne igre, ki jih lahko naredite doma. Pripravili so seznam iger, ki jih lahko naredite doma — sami, skupaj s partnerjem oziroma partnerko ali z otroki. Poleg tega so tako preproste, da jih je mogoče izdelati iz predmetov, ki jih zagotovo že imate doma. Da ne bi kupovali nove plastike ali papirja, lahko uporabite tudi čisto odpadno embalažo.

Naredi sam: namizne, družabne in miselne igre, ki jih lahko narediš doma

 

INTERAKTIVNA GRADIVA - Mladinska knjiga

Mladinska knjiga je odprla dostop do vseh interaktivnih gradiv za učitelje in učence na portalu Učim te.

www.ucimte.com

 

INTERAKTIVNE VAJE za učence

Različne interaktivne vaje za osnovnošolce.

https://interaktivne-vaje.si/


 

RAZVEDRILO S KAVČA ZA VSE GENERACIJE

 

DIGITALNA SOLIDARNOST - RAZVEDRILO IZ KAVČA ZA VSE GENERACIJE

Na spletni strani ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi. Nove informacije se dodajajo vsak dan, tudi med vikendi. Storitve so razdeljene na sklope, in sicer vse za otroke, šport, filmi, serije, prestave, B2B ponudba za podjetja, ter ostale povezave.

Projekt Digitalna solidarnost želi spodbuditi podjetja, da brezplačno ponudijo storitve, ugodnosti in rešitve za izboljšanje življenja ljudi, ki so v tem trenutku zaradi vpliva koronavirusa, prisiljeni spremeniti svoje navade.

Možno je brezplačno prebiranje časopisov preko pametnega telefona ali tabličnega računalnika, možen je dostop do učnih vsebin in tečajev usposabljanja na daljavo, nakupovanje preko spleta, brezplačni programi, kjer si lahko pogledate risanke, dokumentarne vsebine, filme in serije, in še veliko storitev bi se našlo. Več na spletni povezavi: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/.

Digitalna solidarnost 

 

BREZPLAČNE E-KNJIGE IN E-VIRI 

V času zaprtja knjižnic vas vabijo k uporabi e-virov in e-knjig. Člani Občinske knjižnice Jesenice imajo na voljo za izposojo več kot 9.000 različnih naslovov.

Do njih člani lahko dostopajo s člansko številko in geslom, ki ga uporabljajo za dostop do Moje knjižnice na portalu COBISS. Za vse informacije so vam na številki 04 5834 200 na voljo vsak dan, razen sobote, med 8. in 15. uro.

Podrobnosti najdete na spodnjih dveh povezavah.

Elektronske zbirke in E-knjige biblios

 

FILMI IZ PODROČJA VZHODNE EVROPE

Na spletni strani so proti plačilu dosegljivi različni filmi iz področja vzhodne Evrope. Vsi filmi imajo angleške podnapise, nekateri pa tudi podnapise v španskem ali francoskem jeziku.

https://easterneuropeanmovies.com/country/yugoslavia

 

SLOVENSKI FILMI - FILM CENTER

Slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, "do nadaljnjega podarjajo" na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni sedem dni.

 Vsi (filmi) doma

 

VEČ KOT 1500 TUJIH FILMOV - OPEN CULTURE

Ogledate si lahko 1150 tujih filmov. Razdeljeni so v različne kategorije (komedija in drama, vesterni, dokumentarni filmi..). 

1,150 Free Movies Online: Great Classics, Indies, Noir, Westerns, etc.

 

VIRTUALNI OGLEDI ZNANIH SVETOVNIH MUZEJEV IN GALERIJ

Veliko muzejev po Svetu in Evropi se je pridružilo k pobudi, da bi muzeje in z njim muzejske zbirke pripeljali v domove ljudi. Da bi s kavča lahko občudovali umetniška dela Rembrandta, Michelangela, Van Gogha in dela ostalih velikih mojstrov umetnosti, lahko obiščete spodnjo spletno stran.

Collections

 

NARODNA GALERIJA V LJUBLJANI

Virtualno se lahko sprehodite po stalni zbirki umetnosti na Slovenskem, ki temelji na izboru umetnin, ki so bile vključene v prenovljeno Stalno zbirko januarja 2016.

https://www.ng-slo.si/si/virtualna-galerija

 

SPLETNI TEČAJI TUJIH JEZIKOV

Šole tujih jezikov, ki sodijo med najprestižnejše univerze na svetu ponujajo na spodnji spletni strani brezplačne tečaje tujih jezikov . 

https://www.freecodecamp.org/news/ivy-league-free-online-courses-a0d7ae675869/

 

Zdaj nam pa res ne bo dolgčas! 

 

Grb Občine Kranjska Gora

Logotip I feel Slovenia

Logotip Julijske Alpe

Logotip Triglavnski narodni park

Logotip Slovenia Green Destination

Evropska unija logo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Slo Destination Gold Mini

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih