Valvasorjevo priznanje za Slovenski planinski muzej

15.05.2017 07:20

V ponedeljek, 15. 05. 2017, je Slovenski planinski muzej - enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, prejel častno Valvasorjevo priznanje za leto 2016 za projekt:

Pobeg v bivak.

 

Gre za prvo igrifikacijo v muzeju, ki ohranjenemu muzejskemu predmetu Bivak II, katerega je muzeju poklonil Alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice, dodaja novo, svojevrstno interpretacijo.

 

Ideja o postavitvi sobe pobega v muzeju se je porodila kustosinjama Slovenskega planinskega muzeja, Nataliji Štular in Elizabeti Gradnik.

Poiskali so strokovnjake s področja igrifikacije, ekipo Enigmarium©-a. Direktor Peter Arčon in Nataša Potočnik sta preučila želje in gradivo ter s svojimi sodelavci ustvarila poseben prostor doživetij. Izdelali so povsem novo igrivo pot doživetij, skozi katero z reševanjem nalog bežimo pred nevihto v varno zatočišče - bivak.

Koordinacijo projekta - tehnično izvedbo je v celoti prevzel naš zunanji sodelavec Matjaž Podlipnik.

 

Ker planirana finančna podpora projektu Ministrstva za kulturo ni zadostovala, so ga predstavili županu občine Kranjska Gora Janezu Hrovatu, ki je idejo sprejel z odobravanjem in jo tudi finančno podprl.