Ferata Jermn

Feratarstvo je izredno priljubljena aktivnost v planinskem turizmu po Evropi, vse bolj je priljubljena tudi pri nas v Sloveniji.

Naša destinacija je s svojo umeščenostjo v Julijske Alpe primerna za urejanje tovrstnih zavarovanih plezalnih poti. S slovesno otvoritvijo se je feratama Mojstrana in Hvadnik včeraj pridružila še ferata Jermn v Gozdu Martuljku.

S slovesno otvoritvijo se je feratama Mojstrana in Hvadnik pridružila še ferata Jermn. Ferato so s slovesnim prerezom traku odprli župan Kranjske Gore, Janez Hrovat, sicer idejni vodja tega projekta, direktor turizma Kranjska Gora Blaž Veber, predsednica in podpredsednik Planinskega društva Gozd Martuljek Oti Mertelj in Toni Luzar. Kot popestritev otvoritve nam je ni godlo le slabo deževno in oblačno vreme temveč tudi harmonikaš Jaka Kern, domačin iz Podkorena. Kljub slabemu vremenu se je otvoritve udeležilo mnogo ljubiteljev planinarjenja, feratarstva in domačinov. Nekaj besed o razvoju planinskega turizma v destinaciji Kranjska Gora s posebnim poudarkom na feratah je povedal Gregor Kofler, izkušeni gorski vodnik. Destinacijo je primerjal z dolino Oetztal v zahodnem delu Tirolske v sosednji Avstriji, ki nam je glede na podobno razvejanost doline in naravne danosti precej podobna in si jo po njegovem mnenju lahko vzamemo za zgled. Drugo poimenovanje za ferato je zavarovana plezalna pot, vendar se beseda uporablja redkeje. Beseda ferata izhaja iz besedne zveze »Via ferrata«, kar pomeni železna pot in se navezuje na kombinacijo jeklenice (jeklene vrvi) in železnih pripomočkov kot so klini. Včerajšnji govorniki so posebej poudarili, da obstaja več vrst ferat, to so: klasične, športne in ekstremne.

 

Po mnenju Mitje Šorna gorskega vodnika, ki je poleg Braneta Pečarja prisostvoval pri urejanju in nadelavi novo odprte ferate Jermn, je Kranjska Gora edina slovenska turistična destinacija, ki je v razvoju in urejanju urejenih plezalnih poti zaznala priložnost za dodatni razvoj ponudbe planinskega turizma v destinaciji. Z več urejenimi feratami se po njegovem mnenju veča prepoznavnost Kranjske Gore kot planinske destinacije v Evropi in drugod po svetu. Z nadelavo prvih dveh ferat Mojstrana in Hvadnik in najnovejše Jermn, Kranjska Gora počasi stopa ob bok destinacijam z razvitim feratarskim turizmom, torej Avstriji in Italiji. Obisk ferat, ki se iz leta v leto povečuje pa je pokazatelj, da se pomikamo v pravi smeri.

 

Nekaj besed o ferati Jermn

Začetek ferate je iz asfaltne ceste v Gozdu Martuljku, ki pelje proti Srednjemu Vrhu tik pred mostom, ta preči potok, ki priteče iz Jermanovega slapu.

Že začetek ferate je kar težaven (D) – navpičen vzpon čez gladko steno, ki pripelje do Jermanovega slapu. Sledi prečenje potoka čez viseči most. Nato se začne najtežji del ferate, ki poteka po steni na levi strani slapu. Nato sledi zelo izpostavljena prečnica v desno, ki pripelje v sotesko nad slapom. Sledi še en most čez potok in že se začne zaključni del ferate, ki je tudi precej zahteven. Sestop poteka po isti poti, kot iz ferate Hvadnik, torej po cesti, ki pelje iz Srednjega Vrha proti Gozdu Martuljku.

 

Višina                           220 m

Dolžina poti                180 m

Orientiranost stene     J/S

Dostop                         10 min

Plezanje                       1h

Sestop                          30 min

Težavnost                    D, posamezna mesta E

 

 
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih