Je tradicionalna slovenska jed, katera je pripravljena iz ajde, ki jo uvrščamo med žita oziroma zaradi njene oblike ji pravijo tudi »bukovo žito« ali »bukova pšenica«. Ajdovo kašo pridobimo z luščenjem ajdovih semen , uživamo pa jo lahko kuhano (kot prikuho ali glavno jed), ali pa pečeno. Če ajdovi kaši dodamo jurčke, katere naberemo v gozdovih, ki obdajajo Zgornjesavsko dolino, dobimo tradicionalno slovensko jed, ki je močno zastopana v vsakdanji prehrani. Ajda tudi ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.
Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda. Že Janez Vajkard Valvasor jo je omenjal v Slavi vojvodine Kranjske (leta 1689) – polihistorko delo, ki še danes velja za najpomembnejše znanstveno delo o Sloveniji. Prav tako so jedi iz ajde zastopane v prvi natisnjeni kuharski knjigi v slovenščini- Kuharskih bukvah Valentina Vodnika (1799).
Sestavine:
Priprava
V posodi pristavimo in zavremo liter vode in jo posolimo. Kašo stresemo v cedilo in pod tekočo hladno vodo spiramo toliko časa, da spodaj priteče bistra voda. Nato jo dobro odcedimo. Odcejeno ajdovo kašo skupaj s strokom česna in majaronom stresemo v krop. Zavremo in pokrito počasi kuhamo15 minut. Kuhano kašo odcedimo; česen in majaron odstranimo.
Jurčke očistimo in narežemo na kockice, korenček ostrgamo in narežemo na kockice, čebulo pa olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo maslo, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo, nato pa nanjo damo korenček. Oboje med mešanjem počasi pražimo 3 minute. Dodamo narezane jurčke, sesekljan česen in osmukan timijan. Počasi pražimo, da se tekočina povsem ukuha. Prepražene jurčke zalijemo s sladko smetano. Dodamo odcejeno kašo, sol in sveže mlet poper. Med mešanjem na hitro prevremo in odstavimo.
Kašo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
© 2016 Kranjska Gora, All Rights Reserved.