Rezervirajte zdaj!

Rezervirajte zdaj!

AJDOVA KAŠA Z JURČKI, KORENČKOM IN ZELIŠČI

 

Je tradicionalna slovenska jed, katera je pripravljena iz ajde, ki jo uvrščamo med žita oziroma zaradi njene oblike ji pravijo tudi »bukovo žito« ali »bukova pšenica«.  Ajdovo kašo pridobimo z luščenjem ajdovih semen ,  uživamo pa jo lahko kuhano (kot prikuho ali glavno jed), ali pa pečeno. Če ajdovi kaši dodamo jurčke, katere naberemo v gozdovih, ki obdajajo Zgornjesavsko dolino, dobimo tradicionalno slovensko jed, ki je močno zastopana v vsakdanji prehrani. Ajda tudi ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.

Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda. Že Janez Vajkard Valvasor jo je omenjal v Slavi vojvodine Kranjske (leta 1689) – polihistorko delo, ki še danes velja za najpomembnejše znanstveno delo o Sloveniji. Prav tako so jedi iz ajde zastopane v prvi natisnjeni kuharski knjigi v slovenščini- Kuharskih bukvah Valentina Vodnika (1799).

 

Sestavine:

  • 200 g ajdove kaše
  • 300 g jurčkov
  • 100 g čebule
  • 100 g korenčka
  • 50 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici peteršilja
  • 2 vejici timijana
  • 1 vejica majarona
  •  

Priprava
V posodi pristavimo in zavremo liter vode in jo posolimo. Kašo stresemo v cedilo in pod tekočo hladno vodo spiramo toliko časa, da spodaj priteče bistra voda. Nato jo dobro odcedimo. Odcejeno ajdovo kašo skupaj s strokom česna in majaronom stresemo v krop. Zavremo in pokrito počasi kuhamo15 minut. Kuhano kašo odcedimo; česen in majaron odstranimo.

Jurčke očistimo in narežemo na kockice, korenček ostrgamo in narežemo na kockice, čebulo pa olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo maslo, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo, nato pa nanjo damo korenček.  Oboje med  mešanjem počasi pražimo 3 minute. Dodamo narezane jurčke, sesekljan česen in osmukan timijan. Počasi pražimo, da se tekočina povsem ukuha. Prepražene jurčke zalijemo s sladko smetano. Dodamo odcejeno kašo, sol in sveže mlet poper. Med mešanjem na hitro prevremo in odstavimo.

 

Kašo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih