Rezervirajte zdaj!

Rezervirajte zdaj!

DOMAČE KRVAVICE IN PEČENICE Z REPO IN PRAŽENIM KROMPIRJEM

 

Kaj je to?

 

Krvavica

Krvavica je vrsta sveže klobase, izdelana s polnitvijo govejega ali svinjskega debelega črevesa. Polnjena je z svinjsko krvjo (od tod tudi ime), trdo slanino, z drobovjem, s svinjsko kožico, z rižem, s kašo ali z ješprenjem.

 

Pečenica

Pečenica je vrsta sveže klobase. Vsebuje 15% mesnega testa ter 55% svinjskega mesa in odrezkov.Ta rahlo prekajena sveža klobasa (nem. Bratwurst) je lahko precej dolga in bele barve. Delajo jo iz svinine in/ali teletine, slanine, mleka in nasekljane čebule. Je precej slana in obilno začinjena s poprom in muškatnim oreščkom. Pečenico se kot jed lahko pripravlja pečeno na žaru ali praženo.

 

Sestavine/priprava/postrežba:

 

Pečenice damo v posodo in jih kuhamo v slani vreli vodi 10 minut. Nato jih dobro odcedimo in v ponvi (lahko tudi v pečici, potem ni potrebno dodati olja) zlato rumeno zapečemo na vročem olju (ali masti), da dobijo lepo površinsko barvo, dober okus in prijetno aromo. Krvavice spečemo v pečici, ki jo segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo z mastjo ali oljem (lahko ga tudi obložimo s papirjem za peko). V pekač nato položimo krvavice. Pekač s krvavicami za 30 do 40 minut potisnemo v ogreto pečico. Ko se krvavice na zgornji strani lepo zapečejo, jih obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Krompir olupimo, narežemo na kose in ga damo v večjo posodo z mrzlo vodo, ki jo solimo. Lonec pokrijemo in počakamo, da voda zavre, nato pa ga dobrih 15–20 minut kuhamo pri srednji temperaturi. Pazimo, da se krompir ne razkuha. (Čas kuhanja je odvisen od vrste krompirja.) Vodo odlijemo. Čebulo prepražimo na olju ter nanjo dodamo krompir, premešamo ter solimo. Repo najprej operemo v hladni vodi in jo dobro odcedimo. Pristavimo lonec z litrom osoljene vode in počakamo, da voda zavre. Repo stresemo v krop, dodamo lovorjev list ter poper v zrnu ter kuhamo na zmernem ognju 30 minut. V globoki ponvi segrejemo mast, na kateri popražimo čebulo. Mešamo in pražimo, dokler čebula ne zarumeni. Primešamo domače ocvirke in vse skupaj pražimo še toliko časa, da se ocvirki hrustljavo zapečejo. V ponev prilijemo dve zajemalki repine vode. Kuhano repo odcedimo, stresemo v ponev, premešamo in pokrito kuhamo še 10 minut. Pri serviranju krompirja lahko uporabimo tudi sveže sesekljani peteršilj, repo pa lahko zabelimo z domačimi ocvirki.