Rezervirajte zdaj!

Rezervirajte zdaj!

KRANJSKA KLOBASA KUHANA V VINU IN PEČENA V TESTU

 

Kaj je to?

 

Kránjska klobása je slovenska narodna mesna jed, ki izhaja iz kulturne dediščine kolin in se v pisnih virih omenja že v drugi polovici 19. stoletja, njeno ime pomeni mesna klobasa s Kranjskega.

Izdelovati se jo sme po Pravilniku o Kranjski klobasi z zaščiteno geografsko označbo!! Kranjska klobasa mora vsebovati vsaj 75 - 80 % svinjskega mesa I in II. kategorije in največ 20 % slanine. Dovoljeni dodatki so do 5 % vode, nitritna sol, česen in poper. Druge sestavine niso dovoljene. Meso mora biti razrezano na koščke 10 do 13 mm, slanina pa 8 do 10 mm. Nadev se polni v tanka prašičja čreva premera 32 do 36 mm. Oblikujejo se v pare dolžine 12 do 16 cm (teža para je 180 do 220 g). Pari se zašpilijo z leseno špilo. Klobasa se vroče dimi z bukovimi drvmi in toplotno obdela na temperaturi do 70 °C.

 

Sestavine/priprava/postrežba:

 

Kranjsko klobaso skuhamo v rdečem vinu. Zamesimo testo (moka tip 500, voda, kvas, sladkor, sol, olje) in ga pustimo vzhajati. Klobaso zavijemo v testo in pečemo v pečici. Ohlajeno narežemo in serviramo.