Rezervirajte zdaj!

Rezervirajte zdaj!

Zgornjesavska dolina

 

Odkrijte zaklad!

 

Na severu obod Karavanke, na jugu Julijske Alpe. Na vzhodu Jesenice, na zahodu razvodje rek Save in Zilje. Poletja sveža, zime mrzle.  Prostrani gozdovi iglavcev in macesnovruševje nad gozdno mejo. Gamsi, srne in zajci med divjačino, ruševci in ujede med gorskimi pticami.  

 

Zgornjesavska dolina (tudi Dolina ali Gornjesavska dolina), ena najlepših alpskih dolin, leži na skrajnem severozahodu Slovenije, tik ob tromeji z Avstrijo in Italijo.

Na severu jo omejuje obod Karavank in na jugu Julijske Alpe, proti vzhodu poteka meja pod Jesenicami, kjer se Zgornjesavska dolina odpira v Radovljiško kotlino, na zahodu pa po razvodju med porečjem Save in Zilje, zahodno od Rateč.

Na izrazitejših, rodovitnejših in zaradi prisojne lege tudi klimatsko sorazmerno ugodnejših vršajih na karavanški strani je nastalo 10 naselij. Zaradi gorske klime in omejene površine za kmetijstvo je bila Dolina pozno poseljena; najstarejša naselja so nastala šele v 11.stoletju.

 

Zgornjesavska dolina je polna etnografskih draguljev, hkrati pa sodobnih adrenalinskih športov. Po eni strani tiha in samotna, po drugi prizorišče živahnih družabnih prireditev. Zgornjesavska dolina je vedno bila in vedno bo zaklad, za katerega si je treba vzeti čas in ga prečesati z vseh strani neba, v vseh letnih časih in z vsemi njegovimi doživetji. 

 

Za začetek pa si priskrbite panoramsko karto Zgornjesavske doline v Turistično Informacijskem Centru Kranjska Gora.